Животинският пазар при изхода от кв. „Струмско“ замря, никой не купува цяло агне дни преди Гергьовден

Нулеви продажби регистрираха вчера животновъдите в община Благоевград, решили да изкарат част от стоката си на животинския пазар при изхода от кв. „Струмско“ към с. Покровник. Едва 4-5 души се бяха осмелили да извадят по няколко агнета и ярета за продажба, а един от тях, дошъл за първи път след затварянето на пазара през март заради извънредното положение, дори се осъмни дали пък забраната за търговия все още не е в сила, тъй като до към 11 часа дори не се мяркаха клиенти, пише струмабг. Двама от животновъдите бяха от с. Покровник, една жена от Благоевград се надяваше да продаде яре, а животновъдка от с. Обел се оказа, че втора седмица само харчи гориво за буса си, защото и преди Гергьовден, както и преди Великден търсенето на цяло агне се оказа изключително слабо.

„След обявяване на карантината е така, няма хора“, коментира единият от мъжете, който обясни, че и предната седмица се опитал да търси пазар на стоката си и имал късмет, та продал 2-3 ярета от фермата си. „Сигурно се притесняват, затова не идват“, обясни липсата на купувачи човекът.

„От сутринта няма никакви клиенти. По-миналата сряда минах, за Великден по- оживено беше, но днес жив човек няма. Хората се страхуват, не смеят да излязат и са си прави“, коментира Невена Петрова. „Много лошо се получава вече. Какво ще я правим тая стока, не знам, не знам!“, ядосва се и Искра от Обел и пита риторично: „Кажи кой ще дойде, виж народът се е свил. При тая криза много хора не работят, кой ще тръгне агне да купува?! Откъде толкова пари?! Може и 100 лв., и 50 лв. да е, как да ги задели?! От минали години пак пред Великден и Гергьовден 20-30 души продавахме по нещо. А сега като не продаваме нищо, кажи с какво да си купим хляб?! Сол за животните не мога да купя, а на месец най-малко по 50-60 лв. давам за каменна морска сол, че животното си я иска, блее жално. Сега и нея не мога да намеря, та съм принудена от готварската да взимам – хем по-скъпа, хем не ги задоволява. Тая пандемия ни разказа играта, а и хората се изменихме, не се уважаваме, злобеем един към друг“, обяснява жената.

В пазарния ден в Благоевград зеленчуковият пазар бе далеч по-оживен от животинския. Клиентите бяха значително повече от първите два пъти след отмяната на забраната за търговия на открито и по създаден вече ред охранители се грижеха за пропуска в тържището. От съображения за сигурност в оградената зона се пропускаха периодично по 5-има клиенти, за да не се създават условия за струпвания. Опашката на входа бе рехава и търпелива, но не липсваха и тарикати, които се пробваха да прередят останалите. Пенсионер нахално се опита да наруши реда, оправдавайки се, че не бил видял опашката от 15-ина човека, но гардът не позволи да се нарушава дисциплината и да се създадат причини за пререкания и недоволство.

Свързани новини

Тъжна вест! Почина счетоводителка от 9 ОУ „Пейо Яворов“ в Благоевград

vesito

/Видео/ След час дебати ОбС прие Програма и стратегия с приоритетите на община Благоевград за срок на мандат 2019- 2023г.

bilyana

Мартин Бусаров е председател на РИК – Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.