Жените между 31 и 45 г. са най-стресирани от извънредното положение

Учени от БАН измериха нивата на стрес сред населението по време на въведеното на извънредно положение заради коронавируса. Според данни от проучване на Департамент „Психология“ към Института за изследване на населението и човека у нас на най-силен стрес в момента са подложени жените в София на възраст от 31 до 45 години, които работят вкъщи, съобщи БНР.

Проучването, проведено сред близо 1400 мъже и жени на различни възрасти миналата седмица, поставя въпроса как преценявате риска да се заразите от коронавирус – в скала от 1 до 10 средната стойност на отговорите е 6, а на въпроса „Колко тревожни се чувствате?“ – 5.

Мнозинството от запитаните виждат по-голяма заплаха в икономическата ситуация след коронавируса, отколкото в самата зараза. По-тревожни като цяло са жените. Сред тях обаче са по-високи и нивата на оптимизъм.

Работа по време на епидемия – най-високи са нивата на положително мислене сред лицата, които са на работното си място, а най-ниски – при работещите вкъщи.

Наивен оптимизъм е най-широко използваната от хората стратегия за справяне със стреса. Сред тези стратегии фигурират още езотeричното и суеверно мислене, показва още проучването.

Свързани новини

Лекари спасиха бебето на 26-годишна жена

Regiona

Хотел на Лъвов мост под карантина заради английски туристи от Банско

vesito

Ген. Мутафчийски ще съдейства за прибирането на дъщерята на Милен Цветков

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.