Жена, болна от епилепсия, стана майка за втори път

Да дариш живот, когато това изглежда трудно постижимо – такава е историята с щастлив край за Илияна Петрова и д-р Анна Петкова от болница „Света Анна“. 22-годшната Илияна ражда второто си дете – Димитър. Той е на 4 дни и е на бял свят благодарение на лекарския екип, който се грижи за майка му, тъй като  тя страда от епилепсия.

Илияна признава, че когато лекарите разбират за състоянието ѝ е започнала да ходи по лекари и специалисти, за да се увери, че всичко ще бъде наред с бременността и раждането.

А д-р Петкова обясни, че епилепсията може да се обостри и при бременността, и при раждането. „Добре е такива родилки да се родоразрешават в многопрофилни болници, където има необходимите специалисти, с които да бъдат консултирани и ако е необходимо – да бъдат извикани по всяко време на денонощието невролог и анестезиолог реаниматор“, подчертава лекарят,пише нова. Илияна смята, че е попаднала на най-добрите специалисти. Затова и бременността минава леко и не среща проблеми.

Лекарите обясниха, че състоянието на майката трябва да се следи постоянно, като това включва кръвно налягане, допълнителни изследвания, пълна кръвна картина и урина. Освен това бременните трябва да приемат фолиева киселина в по-високи дози.

При обостряне на епилепсия се намалява притокът на кислород към плода, което може да доведе до хипоксия, а в най-тежките случаи, ако по време на раждане получи гърч, дори до внезапна смърт на плода, предупреждават специалистите. Д-р Анна Петкова е на 27 години.

Преди година и половина започва специализация в Окръжна болница. А човекът, който й е дал живот, нейната майка – д-р Красимира Жекова, е и завеждащ в Родилното отделение.

Тя вече има над 25 години стаж в болница „Света Анна“ и хиляди бебета, които първо са се озовавали в нейните ръце. Дъщеря ѝ поема по същия благодарен, но и отговорен път.

Признава, че остава да работи у нас и е изключително щастлива, че има шанса да се учи от своята майка. Освен това черпи опит от проф. Ангел Димитров с дългогодишен опит в гинекологията и акушерството.Смята, че нейната професия е най-благородната в медицината и носи много щастие.

Да можеш да държиш в обятията си най-голямата си мечта – това сбъдват всеки ден специалистите в родилното отделение. А семейството на Илиана се увеличи с още един член, с когото вече са си у дома.

Свързани новини

ЧЕЗ Електро подарява по 15 сметки за ток всяка седмица до края на февруари
Всеки битов клиент, заявил получаване на фактура за електроенергия от каса на Изипей, вместо по пощата, може да спечели една от 45 безплатни сметки

vesito

Младоженци отказаха букетите, за да дарят къщички за бездомните кучета

Regiona

Какво ще е времето през първия месец на 2020 година?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.