Жандармерия ще пази наводнените села в Карловско

Служители на жандармерията се включват в охраната на наводнените села в Карловско, съобщи МВР. Ден по-рано се появиха оплаквания от мародерства в района. Местни заявиха, че се крадат покъщнина и инструменти. Жандармерията ще пристигне в района в петък следобед. Междувременно се разбра, че местни хора организират доброволни отряди за охрана.

В четвъртък започнаха и проверки за незаконна сеч в района на наводнените села в община Карлово.

„Имаме карти и информация 10 години назад какви са били разрешените сечи, разполагаме с дронове и джипиес координати“, каза пред журналисти в Каравелово служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в проверките. 

Преди ден министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че ше бъде направена проверка за извършена сеч и дейности в горите в този район, както и да се установи има ли допуснати нарушения, включително дали евентуално допуснатите нарушения имат връзка със случилото се бедствие.

В проверката ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

Много от пострадалите от наводненията в община Карлово заявиха, че причината за бедствието са незаконните сечи. Преди дни земеделският министър Явор Гечев и служебният премиер Гълъб Донев коментираха, че данни за незаконна сеч в района няма. 

Междувременно продължава разчистването на щети в Карловско. От Министерството на отбраната увериха, че ще предоставят фургони, в които временно да бъдат настанени хората,останали без жилища.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Валежи в цялата страна

vesito

102-годишна пребори COVID-19 в дома си

vesito

COVID кризата в цифри: 68 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.