Ето кои са днешните именици

На 18 април имен ден празнуват Виктор и Виктория.

Виктор – значение, произход и имен ден

От латински „victor“ – „победител“. Понякога се прави сравнение с латинското „victim“ – жертва. Виктор е също така календарен светия. Има имен ден на 18 април – великомъченик Виктор и на 11 ноември – великомъченици св. Мима, Виктор и Викентий.

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.

Името Виктор, а от там и Виктория, произхождат от латинското victori, което означава победа.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Рачков се отърва от апартамента, в който живя с невярната Мария, продал дори и мебелите

vyara

Водолей един приятен ден, ще се чувствате добре и спокойно, Везни ще кроите мащабни планове днес, но избягвайте големите думи

bilyana

Почина актрисата, изиграла култовата роля на Бърта в „Двама мъже и половина“

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.