Ето кои инвеститори ще се върнат на пазара

Експортът е този, който се възстанови най-бързи по време на кризата. Същото се случи и при предишната криза през 2008-2009 г.“, припомни изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев по време на представяне на резултатите от анкета проведена сред австрийски компании, които са работят на българския пазар. „Износът от България, който допринася за растежа през 2021 г., не се извършва само от български, но и от чуждестранни фирми. Прогнозата е през тази година индивидуалното потребление да има по-малък принос към растежа, заради по-високата инфлацията. Очакванията са през 2022 г. инвестициите да се завърнат, поради това, че бяха отлагани в период на криза, както и наличието на положителна инерция през последните няколко месеца“, допълва Георгиев.

Що се отнася до инфлацията, то повишаването ѝ е близко до това, на което станахме свидетели по време на присъединяването на България към Европейския Съюз. „Очакванията бяха, че инфлацията ще е с по-краткотраен ефект, но много вероятно е тя да продължи да бъде с ускорен темп“, коментира Георгиев.

Въпреки сътресенията на пазар на труда той остава гъвкав и стабилен. Безработицата е в поносими граници и очакванията са да продължи да пада и тази и следващата година и да достигне равнища под 5%. Въпросът е откъде да се намери квалифициран човешки ресурс. Едно от решенията са засилените инвестиции в автоматизация и дигитализация.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

ЧЕЗ Разпределение подобрява електрозахранването на 9 населени места в района на Новачене

bilyana

Журналистът от „Труд“ Емил Спахийски стана шеф на бившата пресгрупа на Пеевски

Regiona

Спад на заразените! 18 нови случая с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.