Енергийният министър за оставката и оставане в кабинета: Има процедури

Енергийният министър Александър Николов потвърди, че ще подаде оставка, след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри от кабинета на Кирил Петков, но така и не отговори директно на въпроса дали би останал на поста, ако получи такова предложение. Пред бТВ в неделя той заяви, че директна такава покана не му е отправяна, призова да не се създава излишно напрежение с това и отбеляза, че има процедури за приемането на оставките и гласуването им в парламента.

„Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам“, заяви Николов, който още предишния ден разсея съмненията, че може да не подаде оставка, заради еманципация от „Имат Такъв народ“ (ИТН).

Другата категория причини да спази решението на Трифонов са свързани с морал, лоялност и личните ми разбирания как се постъпва в такива ситуации, каза още той. „Когато някой ти даде такава огромна степен на доверие, най-нормалното е то да бъде съхранено и развито във времето“, коментира енергийният министър.

„Доверието на гражданите е спечелено от други хора, аз работя с това доверие и не мога за забравя това“, добави той за оставката си.

Има процедура за оставките, каза още той и припомни, че премиерът трябва да внесе в парламента министрите за смяна и предложенията на тяхно място. „Дали ще предложи един или друг човек е процедура, решеният аса функция на премиера и парламента“, каза Николов.

Той каза, че директно предложение да остане на поста си не е имало, но посочи, че не е добре да се създава напрежение в тази среда.

На въпрос може ли да се разберат Кирил Петков и Слави Трифонов за оставането му в кабинета, Николов каза, че всичко е в ъзмогжно, но не може да говори от името на други хора.

„Трусовете на политическо ниво не означават спиране на работата. Докато няма гласуване и влизане на следващ човек в тази роля, министерството продължава да работи. Успехът е функция от отборна работа и това е огромно признание за каузата, с която се бяхме захванали“, отбеляза още Александър Николов и похвали екипа си от заместници.

Относно това дали си е подал оставката, той коментира: „За мен да стиснеш ръката, да дадеш обещание е мъжка дума и е по-важно от хартията. Знам каква е перспективата на хората към мен, къде доверието е професионално и кога е лично“, каза Николов.

„Работа има прекалено много, за да мисля сега за нова“, отговори той на въпрос дали си търси нова работа. Каза още, че не е бил питан за потенциален негов наследник. „Но който и да е той ще се постарая да му съдействам. До момента, в който съм в обществено значима роля, ще си върша работата най-добре“, декларира Николов и обясни,че предстоят много нови неща в енергийното ведомство.

Относно думите на заместника си Пламен Данаилов от предишния ден, че ИТН са били против действията на правителството за руските газови доставки, енергийният министър каза, че вероятно коментарът на Данаилов е, защото темата не е в ресора му и не е добре запознат с нея. Николов отбеляза, че при подобни решения има координация и водещи са решенията на Министерския съвет.

Николов каза още, че няма как да се водят преговори с „Газпром“ за нов договор след 2022 г. , след като рускитя концерн е ненадежден партньор.

„Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

Той каза, че е разбрал за изтеглянето на министрите на ИТН по време на среща за сътрудничество между Близкия изток, Африка и Европа на фона на енергийната криза.

Николов бе в Йордания по време на решението на Трифонов и отказа да коментира кой точно му е съобщил това.

„Говорех със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори с него и те започват и завършват с „Направи това, което е полезно за хората и трябва да се направи“, каза Николов за връзката му с лидера на ИТН.

„Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, са безпочвени“, заяви енергийният министър.

Според него много коментатори в медиите са създали нереалистични очаквания към коалицията и работата на ведомството му, което и без това е обременено от доста трусове, свързани с натрупани през годините проблеми, войната, отпор в енергийните дружества, функцията за работа с бизнеса и създаването на компенсационния механизъм. „Това, което създаваше допълнителни усилия, беше прекаленото говорене“, каза той.

„Газът от САЩ тече, откъде тече е чувствителна информация. Цената след всички разходи се вижда в предложението на „Булгаргаз“ към КЕВР и тя не е свързана с това къде отиват конкретни танкери. Когато се говори по този начин се създават проблеми за доставките“, коментира той относно доставките на американски втечнен газ.

По думите му се тества интерконекторът с Гърция и газовата тръба към момента физически е готова за експлоатация, очаква се съвсем скоро и одобрението от ЕК.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Спират плановия прием и операциите в цялата страна

vesito

Разходите за лихви са напът да скочат

Regiona

10 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.