Емигрантите спряха парите

Българските емигранти почти спряха да изпращат пари на близките си в страната. През месец януари 2022 г. българите в чужбина са изпратили само 11,9 млн. евро, показват данните на БНБ.

Сумата е почти колкото през същия месец на миналата година. Но е осем пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през януари 2020 г., преди пандемията от Covid-19 да обхване света. През януари 2020 г. изпратените от българите зад граница средства са били 95,2 млн. евро, показват данните на Централната банка.

Още през есента на 2020 г. светът започна да се възстановява след ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19, въведени в началото на пандемията. Повече от година по-късно данните на БНБ показват, че това възстановяване не е довело до увеличение на парите от родните емигранти. От една страна това се дължи на факта, че много българи, които работеха в чужбина, се завърнаха и се установиха в страната. Значителна част от родните емигранти работеха в сектори, които бяха най-силно засегнати от кризата. Сега те дори да искат, не могат да се върнат на работните си места в чужбина. Освен това доходите на много българи, които все още са в чужбина, са намалели заради кризата и това също води до спад на изпращаните от тях пари.

За цялата 2021 г. получените средства от емигранти са 160,7 млн. евро, показват данните на БНБ. Това е със 198,2 млн. евро по-малко спрямо предходната година, когато получените пари бяха 358,9 млн. евро. През първите три месеца на 2020 г. емигрантите изпращаха значителни суми, но след въвеждането на мерки срещу разпространението на Covid-19 по света получаваните средства намаляха значително.

През 2019 г., годината преди пандемията, получените от емигранти пари бяха много повече – 1,219 млрд. евро. През 2021 г. средствата от българите зад граница са намалели с 86,8% спрямо годината преди пандемията, или над седем пъти.

Трансфери

Най-големи суми идват от Германия

Най-много средства идват от българските емигранти в Германия, показват данните на БНБ. През 2021 г. получените от Германия средства са 32,2 млн. евро. Сумата е почти наполовина по-малка от получените пари през предходната 2020 г. През 2019 г., преди пандемията, емигрантите в Германия са изпратили 251,6 млн. евро на близките си в България. Това е над седем пъти повече спрямо получените средства през 2021 г.

На второ място са българите в САЩ, които за година са изпратили 29,4 млн. евро. На трето място са родните емигранти в Испания, които са изпратили 17,2 млн. евро. На четвърто място са българите във Великобритания с 15,7 млн. евро. В топ пет влиза и Гърция, откъдето сме получили 10 млн. евро.

Източник: Труд

Свързани новини

България и Македония ще се свържат с още един граничен пункт – край Струмяни

vesito

Загадъчните стенописи в църквата в село Добърско

vesito

Нейнски: Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до желаните резултати

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.