Емблематичен имот на публична продан! Общината не си търси парите от Калъмбов, НАП не прощава

Националната агенция по приходите обяви за публична продан мотел „Рилци“ край Благоевград. Крайпътният туристически комплекс в местността Пашовица, непосредствено до главен път Е-79, е с начална цена за наддаване 3 633 100 лв., или 1 857 574.53 евро. Продажбата е по изпълнително дело № 1090001365/2009 г. – за неплатени данъци от собственика на мотела Методи Калъмбов, стана ясно от сайта на агенцията.

В цената е включена 4-етажната масивна сграда на мотела с партерен и сутеренен етаж със застроена площ 2177 кв.м и разгъната застроена площ от 8370 кв.м, в която има стаи, ресторант, дневен бар и 3 магазина върху обща площ от 169 кв.м, автосервиз с две халета и външен канал, паркинг и асфалтова площадка пред автосервиза с обща площ от 6620 кв.м, друга сграда с площ 1991 кв.м, нафтово подземно стопанство с капацитет 50 т гориво и застроена площ от 42 кв.м, площадки ВиК мрежи и поливен водопровод, обслужващ целия комплекс, помпена станция за поливния водопровод, районно осветление за комплекса, подпорна стена с метална ограда на паркинг с височина 3 м и дължина 200 м, и подпорна стена с метална ограда на дере с височина 3 м и дължина 410 м, както и прилежащият на крайпътния туристически комплекс терен с площ от 49 409 кв.м.

Търгът стартира при първоначална цена от 3 633 100,00 лв., депозитът за участие е 726 620 лв. Имотът се продава от съдебния изпълнител на Териториална дирекция на НАП – гр. София, офис гр. Благоевград, Бранимира Йовкова. За оглед на мотела тя е определила 5 дни – от 26.10.2020 г. до 30.10.2020 г., в ограниченото време между 10.30 ч. и 16.00 ч. Предложенията за участие в търга ще се подават на адреса на НАП в гр. Благоевград през същите 5 дни, но с работното време на агенцията от 9 ч. до 17.30 ч., както и по пощата.

Търгът с тайно наддаване ще се проведе на 04.11.2020 г.

Както „Струма” писа наскоро, мотелът е разбит, ограбен и пълен с изпочупена мебелировка. Теренът около него е обрасъл с трева, по която се търкалят части от фасадата, стъкла, дюшеци… Помещенията в него са изтърбушени от вилнели през годината крадци – изкъртени са медни пана, изтръгнати са душовете на баните и металните тръби на инсталацията, липсват тежките медни полилеи. Всичко ценно отдавна е задигнато.

Любопитното е, че собственикът на мотел „Рилци“ от 2 месеца се опитва да го продаде двойно по-скъпо – срещу 3 500 000 евро.

Мотелът бе построен през 80-те години на миналия век и успя да поработи само няколко години, преди да бъде приватизиран от Калъмбов заедно с всички останали обекти на „Балкантурист“ в Благоевград – хотелите „Ален мак“ и „Бор“, бившата сладкарница „Алба Регия“ и няколко имота по Рилското корито. След приватизацията на златната база през 1995 г. бившият военен комендант на Благоевград М. Калъмбов побърза да продаде сладкарницата в Благоевград, а двата хотела остави да се рушат. В момента „Бор“ е затворен и обрасъл с бурени, а „Ален мак“ е в толкова окаяно състояние, че клиенти отдавна няма.

В община Рила НАП е обявила за продан рибарника на Калъмбов с терен от 7 дка, от който и общината чака около 150 000 лв. за неплатени данъци и такса смет. В Рилското корито топприватизаторът и дъщеря му Димитрина Калъмбова имат още цех за бутилиране на минерална вода на Кирилова поляна, МВЕЦ преди отклонението за провиралото на Св. Иван Рилски, къмпинг „Бор“ и заведението „Бачкова чешма“, което от години също не работи.

В Рила от приватизираните обекти на „Балкантурист“ работи единствено хотелът на Димитрина Калъмбова до Рилския манастир, който бе построен с огромен кредит, теглен срещу ипотека на „Ален мак“.

Семейството непрекъснато има проблеми с плащане на задълженията. През 2012 г. М. Калъмбов бе осъден условно на 6 месеца за данъчно престъпление – като изпълнителен директор на „Мак турс” АД избегнал плащането на данък от 5648 лв. за лизингов автомобил. За това допълнително бе глобен и 500 лв. Същата година дъщеря му бе осъдена от съветника в дупнишкия ОбС Божан Божанов на 1385 лв. – стойността на мачтов трансформаторен пост, който тя получила преди 5 г. от него, но забравила да плати. ЧЕЗ и ВиК редовно спират тока и водата в хотел „Ален мак“ за неплатени сметки. Миналата година пък НАП продаде друг обект на Калъмбов – търговския комплекс в близост до граничния пункт Станке Лисичково, който бе купен от кмета на с. Селище Валери Байрактарски.

Заради вечната задлъжнялост на Калъмбов към хазната по искане на НАП до момента МВР 2 пъти му е отнемало задграничния паспорт.

Освен финансови Калъмбов се сблъска и с други проблеми – преди няколко години бе изправен пред съда по УБДХ заради скандал на паркинга на хотел „Ален мак“, към част от който претенции имат собствениците на съседната къща Емил и Райна Петрови. Обвиненията към него бяха за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, както и съпротива на орган на реда и отказ да изпълни разпорежданията на полицейски инспектор.

През 2008 г. пък Икономическа полиция го разследва за 18 000 лв., присвоени от Калъмбов в  качеството му на президент на ФК “Пирин” от трансфер на футболиста Костадин Хазуров.

Източник:в.“Струма“

 

Свързани новини

Ужас! Рекорден скок на новите случаи на коронавирус в страната – 436

bilyana

Млада жена помете с колата си дете

vesito

Официално: Изпитите за 7 и 12 клас ще бъдат отложени за 30 май и 1 юни

vesito

1 коментар

маргарита 12.10.2020 19:24 at 19:24

Няма нещо до което се е добрал и да не е съсипал.

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.