Ели от Житница – жертва на лекарска грешка?

Районният съд в Пловдив отмени 300 лв. глоба

Разследването продължава, въпросът за наказателната отговорност не е изяснен

Починалата без кардио изследвания

Районният съд в Пловдив отмени наказателното постановление на лекарка, глобена с 300 лева за нарушение на медицинския стандарт, довел до смъртта на 27-годишната Елисавета Станева. Мотивите на магистратите са, че все още прокуратурата води досъдебно производство по случая, въпросът с наказателната отговорност за професионална непредпазливост на тази лекарка или на друго лице от персонала на болница “Св. Георги” в Пловдив не е решен и не следва да се налага административно наказание.

Глобата на дежурната по отделение докторка И. К. е наложена от Изпълнителна агенция “Медицински надзор” за нарушение на стандарта за Спешна медицина, който изисква при постъпването на пациентката Елисавета Станева да се направи кардиопулмонална реанимация.

Младата Ели от пловдивското село Житница постъпва в най-голямата пловдивска болница на 9 май т. г. Тя има температура, болки в корема и главата, оплаква се, че е повръщала няколко пъти в последните дни. Поставена ѝ е диагноза “Грип с други прояви, неидентифициран вирус” и е настанена в Инфекциозната клиника. Започва лечение и състоянието ѝ се подобрява, но на 14 май тя пада в болничната си стаята и в 18,25 ч издъхва.

Майката Цеца Станева разказва, че същия ден по същото време с други близки са отишли да занесат плик с храна и други неща на Ели, дали го на санитарката и били наблизо, когато чули шум от падане на тяло в стаята. Притичали, успели да влязат през вратата и видели как санитарката прави сърдечен масаж на вече безжизнената пациентка, до която има кръв, най-вероятно от удар на главата при падането на пода.

Г-жа Станева е категорична, че дъщеря ѝ не е имала проблеми със сърцето, тъй като през май от болницата отрекоха лекарска грешка и заявиха, че причината за смъртта на Елисавета е сърдечно заболяване, неоткрито и неизвестено до онзи момент. В такъв смисъл е и заключението на “Медицински одит”, доколкото пациентката е приета без кардиоизследвания, преди да ѝ се постави диагнозата, в случая – грип. До момента са смъртта на Ели няма повдигнати обвинения, най-вероятно се чакат резултати от назначените от прокуратурата експертизи.

Свързани новини

„Акция Зима“ започва на 1 ноември. КАТ дава седмица отсрочка на шофьорите да сменят гумите

vesito

Времето днес, прогноза за събота, 21 октомври

vesito

Unilever поднови продажбите на сладоледа Ben & Jerry’s в Израел

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.