Експерт по фотоволтаици скочи на Румен Томов: Това ще е най-безотговорното нещо, което предлагате!

„Като прочетох за намерението на общината за отдаване под наем на покривите на училищата и детските градини, бях много озадачен как може така безстопанствено да се поглежда на удея за монтиране на идея за фотоволтаици. Ако се отдаде площта на покривите, ще е най- безотговорното нещо, което общината може да свърши“, призна бившият шеф на Енергото в Благоевград, Сл. Смилков, който сега е главен експерт в КЕВР.

Той коментира: „Това са фотоволтаични системи, които се строят по чл.24 ал.1 от Закона за възобновяеми източници. Цената на тази ел. енергия в момента до 1 юли ще е 198лв. за мегават, като има едно нетно производство, определено от КЕВР, и тази цена важи само за 1348 часа в годината, което е напълно достатъчно. Като пресметнете с разходи и данъци на печалбата годишно, годишно се печели около 7500лв. от една такава фотоволтаична система. С новото изменение на закона от тези дни от 1 януари се премахват 5%, които отиваха от производители на зелена енергия към Фонд сигурност на енергийната система, и печалбата се увеличава с около 350-400лв. Най-добрата сделка, която общината може да направи е да обяви търг за хора с лиценз за монтаж на такива инсталации, като тя си плаща самите инсталации и после си ги стопанисва сама.

Това отдаване за 10 години не е изгодно, защото за 10години тези панели се износват и няма да имат тази производителност, която имат в момента. Техният живот е 25 години, но гаранционният срок на всички панели е 2 години, и ако някой даде 25 години гаранция, веднага се хващам и аз! Най- добрата производителност е до 10-та година и след това започва да намалява, това е изследвано и доказано, а от кога ше започне намаляването зависи от качеството на панелите.

Има и такива, които след 2-та година започват да губят. Безплатен обяд няма и за общината най- изгодно ще е да вземе заем и да изгради сама тези системи и да печели от тях. Кажете ми кой инвеститор ще инвестира 30000- 35000лв., ако ще печели едва 7000-8000лв. на година и колко пари ще даде за наем годишно, за да ползва покривите на училищата и детските градини и ясли?! Ако ги даде на частник, на година печалбата на общината няма да е нагоре от 500-600лв. от училище, т.е. 6000-7000лв. от всички. Защо общината на година да печели 7000лв. , когато може да печели 70000лв?!

Най- доброто е ОбС да гласува средства за инвестицията или да разреши да се изтегли заем и общината да си напрви сама фотоволтаичните системи. Аз консултирам много хора те си взимат заеми и между 4-та и 5-та година са ги върнали, с печалбата. Много е важно панелите да са качествени, те са малко по- скъпи, но с по- дълъг живот.

До 2036г. не трябва да има да има преференциални цени на изкупуване и за това се намалява всяка година.

Първите построени такива централи са с 20 –годишни договори, в момента са с 15-годишни, а догодина ще са с 14-годишни. Сметнете колко е разликата от 10 до 14 години, само 4 години, в които общината ще печели от по – високите цена, ако сама изгради фотоволтаиците. След това също ще печели, но цената на свободния пазар от 20ст., може да падне на 5,6 или 9 ст. за киловат. Затова, ако иска общината иска да спечели сама трябва да финансира изграждането на фотоволтаични централи“, категоричен е гл. Експерт в КЕВР Славчо Смилков.

В публикация на в.“Струма“ днес пък зам.кметът по строителството инж.Евгени Терзиев твърди, че половин мегават на ел.енергия може да произвежда годишно фотоволтаничните централи на покривите на 13 училища в Благоевград.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

80 млн. лв. допълнително се осигуряват за медиците на първа линия

vesito

Таванът на цените на петрола може да промени пазара

Regiona

Двойна смърт в известно семейство! Баща и син издъхнаха един след друг в една нощ

vesito

1 коментар

197 11.12.2020 20:21 at 20:21

Този пък е един експерт.

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.