Експерти на МОН влязоха изненадващо в IV ОУ в Благоевград, накарали четвъртокласници да правят диктовка

Екип от трима представители на Министерството на образованието и науката влезе изненадващо в благоевградското IV ОУ „Димчо Дебелянов“. Проверяващите начело с държавния експерт и специалист по начално образование Рени Рангелова се появили в учебното заведение в четвъртък /23 януари/ и в началото на третия час от занималнята част от тях отишли при учениците от 4 „б” клас. Те поздравили децата и ги попитали дали могат да направят една диктовка „подарък”. Така четвъртокласниците приготвили по един лист /без да си пишат имената отгоре/, а на учителката й бил даден текст за диктовката. Още в началото децата познали, че това е откъс от „Майчина сълза” на Ангел Каралийчев, за което получили поздравления от експертите. Самият текст включвал първите 5 изречения от приказката и не затруднил учениците,пише струмабг.

„Ще ни подарите ли диктовките си? Няма да ги четем, само ще ги вземем?”, казали гостите и събрали листовете. Накрая те питали учениците дали имат някакви препоръки към МОН и прогнозирали, че най-вероятно децата ще искат повече ваканция и по-малко домашни, при което получили положителен отговор.

Както е известно, четвъртокласниците, които са първият випуск, вървящ изцяло по новите учебни програми още от първи клас, ще се явяват на националните външни оценявания по нов формат. Изпитите вече ще са два /като отпадат тези по Човекът и обществото и Човекът и природата/ – по български език и литература и математика. Те ще бъдат с продължителност от 60 минути, вместо досегашните 40, и чрез тях ще бъде установено дали четвъртокласниците са постигнали изискванията за резултати по обучението по съответните предмети.

Конкретно НВО-то по БЕЛ ще включва 3 части – диктовка и езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и текстови задачи към него, речева задача с творчески характер. Според информацията, качена на сайта на МОН, диктовката ще е с обем от 40-60 думи и с прогнозно време за изпълнение 10 мин. Езиковите задачи към диктовката са 6-10 и са насочени към базови компетентности, свързани с приложния характер на езика. Новото е, че диктовката ще се прави от аудиофайл, а не както досега – от учител четец на място. Точно това провокира много коментари. От МОН мотивират решението си със стремеж всички деца да се явят на изпита при равни условия. И тъй като въпросът кой ще чете диктовката на аудиофайла вълнува всички – и родители, и учители, „Струма“ научи, че най-вероятно тази задача ще бъде поверена на проф. дпн Румяна Танкова, която е специалист по методика на езиковото и литературното обучение, автор на учебници и помагала по БЕЛ в начален етап и е част от екипа, разработил новите учебни програми.

Любопитна подробност е, че точно класът, правил диктовката в IV ОУ, е един от най-усърдно готвещите се за националните външни оценявания. Още през октомври, след като се разбра за аудио записите, класният ръководител на децата Тони Панайотова взела да им дава диктовки в този вариант. Родители разказаха и че по време на коледната ваканция децата са имали за домашно да напишат 10 диктовки от записващо устройство.

„Не се притеснихме от дадената ни диктовка, защото с госпожите постоянно правим такива“, споделиха четвъртокласниците след посещението и диктовката на МОН.

За да разберем каква е причината за внезапната визита в IV ОУ, изпратихме питане до Министерството на образованието и науката и оттам действително реагираха бързо и предоставиха следната информация.

Посещението в IV ОУ „Димчо Дебелянов“ е свързано с мониторинг на дейности по проект „Подкрепа за успех“ и по- конкретно допълнителното обучение, провеждано в училищата.

Въпросният мониторинг не е инспекция. Той се осъществява по всички проекти по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Мониторингът цели да се следи за изпълнението на проектните дейности, документацията, както и да се подпомогнат учителите и да се преодолеят трудностите при изпълнението на задачите им.

Посещението в училището и проведената диктовка не цели да проверява резултатността. Това е само един от аспектите, който дава информация относно изпълнението на проекта. Проведен е мониторинг и в други училища на територията на Благоевград и в цялата страна.

Заместник-директорът на IV ОУ Ели Димова коментира, че не са знаели предварително за посещението на експертите от МОН, но действително са проверявани само документи по проекта. Учителите и учениците не са били стресирани по никакъв начин и осъществяващите мониторинга са били изключително добронамерени.

„Предполагам, че чрез диктовките се цели да се види времето, темпото на четвъртокласниците, за да се знае как да бъдат направени аудиофайловете. Не виждам нищо лошо в това, напротив, то може да е само от полза за децата“, каза Ели Димова, която е дългогодишен начален учител.

Свързани новини

В училищата в Симитли и Крупник въвеждат онлайн обучение за част от учениците

vesito

БСП- Благоевград ще има кандидат за депутат на шесто място в листата! Никой не иска да гласува за Любен Милев

vesito

Таксиметрови шофьори с подписка до председателя на ОбС Андон Тодоров за удължаване на разрешителните им, топката в ръцете на кмета

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.