Еднократната добавка от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще се плаща на първо число на месеца

Еднократната добавка от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще се плаща на първо число на месеца, а не на седмо с пенсията. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов след заседание на социалната комисия в НС.

До 25-о число всеки месец здравните власти ще изпращат справката с ваксинираните възрастни до НОИ. Хората, които попадат в нея, ще получат еднократно добавката на първо число на следващия месец.

А ако са се ваксинирали след 25-и, ще я получат с по-следващия месец. Пенсионерите, които получават пенсията си по банков път, ще получат и добавката по сметката си, ако я получават по пощата – съответно и добавката ще получават там. Могат да си я вземат от пощата на 1-ви, могат и на 7-ми с пенсията, за да не се разхождат два пъти,пише труд.

За улеснение на възрастните НОИ подготвя документ, в който ще е описано коя сума е пенсията и коя добавката или добавките, ако са повече от една. Възрастните, които имат ПИК на института, ще могат да го виждат онлайн.

От февруари ще има хора, които освен пенсията си, ще получат COVID добавката от 60 лева, добавка за компенсиране на дохода (ако са в графата с по-малки суми януари спрямо декември) и ваксинационната еднократна добавка от 75 лв.

Свързани новини

Смесването на ковид ваксини увеличава оплакването от слаби и умерени странични ефекти

Regiona

Новото правителство на талибаните – санкционирани от ООН за тероризъм и издирвани от ФБР

Regiona

Интернет от Мъск: в САЩ до седмици, скоро навсякъде

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.