Една от всеки три жени в света е подлагана на насилие през живота си

Близо 736 милиона жени – една от всеки три в света, е подлагана на някаква форма на насилие през живота си. Средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените им семейства. Това показват данните на ООН към март 2021 г.

По-малко от 40 процента от жените, станали жертва на насилие, търсят помощ, сочат още данните на световната организация.

В България много неправителствени организации правят кампании по повод Международния ден за премахването на насилието над жените, който се отбелязва на 25 ноември.

Те призовават властите и обществото да обърнат внимание на този сериозен проблем. Призивът към гражданите е да спрат да мълчат за насилието и да са нетолерантни към всичките му форми.

Международният ден за премахването на насилието над женитесе отбелязва от 2000 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

От 1981 г. до 1999 г. денят е отбелязван от активисти на женски организации. Датата е избрана в чест на сестрите Патрия, Минерва и Мария Тереза Мирабал. Те са политически активистки от Доминиканската република, убити на 25 ноември 1960 г. по време на диктатурата на президента Рафаел Трухильо.

На 25 ноември – Международния ден за премахването на насилието над жените, започва и международната кампания „16 дни за действие срещу насилието, основано на полов признак“, която завършва на 10 декември – Международния ден за правата на човека.

Символичното свързване на двата дни има за цел да подчертае, че насилието над жените е нарушение на човешките права. Кампанията се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Центъра за глобално лидерство на жените.

Мотото на кампанията за 2021 г. е: „Да оцветим света в оранжево: да прекратим насилието над жени сега!“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Бащата на президента влезе в болница

vesito

Рекорд! Нови 228 случая на COVID-19 са установени в Благоевградска област за изминалото денонощие

vesito

Проф. Ангелов настоява мерките да останат същите и след 21 декември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.