Един по-различен „поглед“ към творчеството на Майстора е изложбата в Регионалния исторически музей – Благоевград.

Рисунки на Майстора в изложба в Регионалния исторически музей – Благоевград
Регионален исторически музей – Благоевград е един от малкото музеи, които притежават значителна колекция от рисунки на един от най-ярките представители на Движението за родно изкуство – роденият в село Фролош, Владимир Димитров – Майстора. Част от тази колекция е експонирана в зала „Временни изложби“. Изложбата е посветена на 140 години от рождението на художника, бе открита от Кирил Алексиев – директор на РИМ – Благоевград и уредниците в отдел „Художествен“ – Анета Данчовска и Гинка Миленова.
За много хора по света Владимир Димитров-Майстора (1882-1960 г.) е символ на българското изобразително изкуство, а творчеството му заслужено е признато от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Той е известен предимно с живописните картини на красиви българки, натюрморти, пейзажи и изображения на българския бит, но авторът има и голямо по обем творчество като военен художник – създава стотици скици на българските войски, предавайки емоциите в окопите и бита на войната. Един по-различен „поглед“ към творчеството на Майстора е изложбата в Регионалния исторически музей – Благоевград.

Свързани новини

Председателят на ОбС Андон Тодоров свика първи председателки съвет, вижте какво се определи…

vesito

COVID -19 оставя голяма част от българите на празниците вкъщи, 36 млн. загуби за туризма

bilyana

Ситуацията с болните от Ковид-19 в Благоевградска област се влошава

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.