Европа е център на трафика на кокаин

Европа се превръща все повече в център на търговията с кокаин, показва анализ на европейската полицейска служба Европол. По-големи количества кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и продължават пътя си по-нататък, каза говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага.

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика. По предварителни данни през миналата година са конфискувани най-малко 240 тона кокаин. За сравнение през 2020 г. са били иззети около 214 тона кокаин, посочва агенцията.

Според Европол начело в списъка са пристанищата в Белгия, Нидерландия и Испания. Престъпните банди обаче все по-често използват и по-малки пристанища, като това в Хамбург. Миналата година само там са конфискувани рекордните 19,1 тона кокаин.

Колко кокаин стига до Европа е трудно да се каже. “Предполагаме, че само в Колумбия годишно се произвеждат 2000 тона кокаин”, казва Ян Оп Ген Орт, като отбелязва, че над 60% от това количество се транспортира до Европа.

Само малка част от наркотиците остават в Европейския съюз. Според най-новия доклад на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите значителната част от кокаина се прехвърля от ЕС към Източна Европа, Азия и Австралия.

Говорителят на Европол каза, че проверките са се увеличили, но те не са достатъчни предвид огромните количества, които се доставят. ДПА коментира, че по данни на европейските полицейски служби, все повече престъпни групировки се опитват да се включат в бизнеса с трафика и разпространението на кокаин в Европа.

Източник: Труд

Свързани новини

Почина обичана от всички българска актриса

vesito

Ексшефът на „Охранителна полиция” в Благоевград Антон Доклев започна работа в служба КОС в ОД на МВР – Кюстендил

vesito

Тежка катастрофа отне живота на двама младежи!

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.