Евродепутати ще съдят ЕК заради липсата на санкции срещу проблемните държави

Евродепутати от всички групи заплашиха, че ще заведат съдебно дело, ако до 1 юни Европейската комисия (ЕК) не предприеме своите първи стъпки по механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона.

“Ако до 1 юни това не се случи, няма да имаме друг избор, освен да предприемем съдебни действия срещу Европейската комисия, както предупредихме в резолюция от 25 март“, се казва в изявление на евродепутати от всички основни групи, цитирано от пресофиса на Елена Йончева.

Единственият представител от България сред инициаторите на декларацията, е именно Йончева.

Сред останалите евродепутати, които настояват за незабавно приложение на Регламента за обвързване на финансовите средства на ЕС със състоянието на върховенството на закона в отделните държави членки, са вицепрезидентът на ЕП и доскорошен министър на правосъдието на Германия Катарина Барли, председателят на мониторинговата група за демокрация Софи и`нт Велд, съпредседателят на Антикорупционната група на ЕП Даниел Фройнд и други.

Евродепутатите отбелязват, че до този момент Европейската комисия дори не е изпратила писмена нотификация до нито една държава членка за въвеждането на новия механизъм. Той влезе в сила в началото на 2021 г. и предвижда възможността правителства на държави членки да не получават европейско финансиране, ако застрашават върховенството на закона и с това финансовите интереси на ЕС.

Евродепутаите казва, че механизъмът е един от крайъгълните камъни на бюджета на ЕС, както и на плана за възстановяване от пандемията.

Съдът на ЕС установи сериозни пропуски в спазването на върховенството на закона в редица държави членки, особено забележимо в Полша и Унгария, припомнят евродепутатите. Те отбелязват и констатациите в доклада на самата Европейска комисия по темата през 2020 г., както и докладите на ОЛАФ, в които се твърди, че защитата на бюджета на ЕС е под риск.

Европейската комисия няма никакви основателни извинения да забавя действието на механизма за обвързване. Ефективното му прилагане не може също така да зависи от предварителното приемане на някакви „указания“ от страна на Европейската комисия, твърдят евродепутатите в своето общото си изявление.

В декларацията се казва, че политиците трябва да понесат своята отговорност за нарушаването на върховенството на закона, прекрачването на разделението на властите, преследването на журналисти и ограничаването на медийната свобода трябва да се носи от политиците.

Целта на механизма не е да се накажат гражданите на ЕС, а да има ефективен превантивен инструмент, който да не позволява държавите членки да се отклоняват от основните ценности на демокрацията.

По инициатива на Елена Йончева и Радан Кънев на 5 октомври 2020 г. Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция за ситуацията в България.  С нея беше изразенодълбоко съжаление, че състоянието на върховенството на закона и демокрацията в страната се влошава. Евродепутатите изрично отчетога проблеми с полицейското насилие и контрола при усвояването на европейските средства.

Европейският парламент може да предприеме съдебна процедура за бездействие на Европейската комисия пред Съда на ЕС, съгласно Договора за функциониране на ЕС. Темата ще бъде обсъждана по време на следващата пленарна сесия на Европейския парламент от 7 до 11 юни.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

СOVID -24 часа: 5 новозаразени в Благоевградска област 

vesito

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК (на живо)

Regiona

Намалява броят на хоспитализираните с COVID-19

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.