ЕБВР дава 60 млн. евро на „Еврохолд“ за придобиването на ЧЕЗ

Заем до 60 млн. евро на Източноевропейска електрическа компания B.V., изцяло притежавано дъщерно дружество на „Еврохолд България“ АД, разрешава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Съобщението е от централата на финансовата институция в Лондон.

Средствата са предназначени за финансиране на покупката на активите на чешката група ЧЕЗ в България от „Еврохолд“, както и за програмата за надстройка на цифровизацията и разпределението на мрежата на ЧЕЗ Разпределение България АД.

Източноевропейската електрическа компания B.V. е дружество със специално предназначение, регистрирано в Нидерландия, изцяло собственост на „Еврохолд България“ АД и създадено за целите на това придобиване, се казва в съобщението.

Общата стойност на проекта възлиза на 525 млн. евро, като 335 млн. са за придобиването от „Еврохолд“ на акциите на ЧЕЗ Груп в ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Електро, ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ ИКТ, Проект за свободна енергия Орешец, Бара Груп и ЧЕЗ България (наречени в договора „ЧЕЗ субекти“).

Българската финансова и застрахователна група „Еврохолд“ ще използва средствата от заема на ЕБВР, заедно с тези от планираното увеличение на капитала и други заеми, за да завърши своята сделка с ЧЕЗ на стойност 335 милиона евро до края на юни.

„Еврохолд“ е възложил на американската банка JP Morgan да структурира дълговото финансиране за цялостното придобиване, което според него възлиза на около 490 милиона евро. В същото време ЕБВР оценява общите разходи на стойност 525 милиона евро.

Част от приходите от заема от ЕБВР ще бъдат използвани за надграждане на електроразпределителя, който „Еврохолд“ ще придобие, се казва в изявление на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

69 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната, в област Благоевград са 7 за изминалите 24 часа

bilyana

Купувайте за Гергьовден родни стоки, призова министър Танева

desi

Някои от най-големите футболни клубове създават нова Суперлига

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.