Д-р Георги Георгиев алармира за липса на предпазни средства, антигенни тестове и ремдесивир в болниците в Пиринско

За липса на предпазни средства, антигенни тестове и на препарата ремдесивир, който се прилага за лечение при по-тежките случаи на Ковид-19 в болниците, алармираха от Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пиринско.

„Колеги се оплакват, че ако преди са получавали ритмично от РЗИ помощни средства, тестове и  ремдесивир, то сега не е така”, заяви председателят на БЛС – Благоевград д-р Георги Георгиев. Той даде пример със СБАЛО „Св. Мина“, на която е управител за това, че не е зареждана от два-три месеца. В ковидния сектор на онкоболницата е имало пациенти през месец юни. „При нас като специализирана болница има 7 легла в ковидното отделение, което ще отвори отново, ако се стигне до нов пик на болните. На фона на увеличението на броя на заразените  и нуждаещите се от хоспитализация основният натиск е върху многопрофилните болници, които следва да бъдат снабдени с тези лекарства. Ние не можем да ги закупим, РЗИ ги осигурява”, категоричен е д-р Георгиев.

Репортер на „Струма“ се свърза с някои болнични шефове, за да провери дали изпитват недостиг. „При нас няма проблем, разполагаме с необходимите количества ремдесивир“, заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той допълни, че все още продължава дарителската кампания за набиране на около 70 000 лв. за ремонта на инфекциозно отделение, което към момента е пълно с болни от Ковид-19. 16 са вече хоспитализираните с коронаинфекцията във вътрешно отделение на държавната болница.

Там също няма дефицит на ремдесивир, вчера е бил изписан за двама пациенти и доставката е получена. В малко количества обаче е наличният ремдесивир в гоцеделчевската болница.

„В интерес на истината, за момента не се е налагало да го прилагаме, тъй като нямаме тежки случаи. По време на предишните ковидни вълни сме правили заявки по 56-60 флакона, според ситуацията, но не е имало проблем с доставката. За лечението на един пациент са нужни средно по 6 флакона от лекарството. В момента болницата разполага с ремдесивир за двама пациенти, а от предпазните средства в ограничено количество са ръкавиците”, заяви за „Струма“ зам. шефът на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Ангел Томов. Той добави, че в момента хоспитализираните с Ковид-19 са 20 души, но вече има и изписани. Добрата новина е, че намаляват пациентите в детско отделение, в което имаше доста болни с летни стомашно-чревни инфекции, но сравнително бързо са се повлияли от лечението и вече са изписани.

По повод сигнала на Районната колегия на БЛС потърсихме директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов, но не го открихме за коментар.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Пожар в LNG терминал в САЩ повиши цените на газа в Европа с 15%

Regiona

Д-р Огнян Митев преизбран за управител на МБАЛ-Благоевград за нов 3-годишен мандат

vesito

„Зимно предизвикателство“ към деца и младежи в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.