Д-р В. Мончева с важна информация за ситуацията с Covid-19 в Пиринско

„Ситуацията не е много добра, защото случаите с всеки изминал ден се повишават. За вчера имаме потвърдени 152 случая, които са хоспитализирани в момента се лекуват в отделенията в област Благоевград. Визирам инфекциозни и вътрешни отделения.

За наша радост тежки случаи няма. Има средно тежки случаи. Четирима са в интензивно отделение на кислородна терапия за момента.

Другите са с бронхопневмонии, но овладяни към момента. В област Благоевград а вирусът се разпространява дифузно“, съобщи д-р Веслка Мончева – РЗИ Благоевград.

Резултатите от новите 30 проби в ансамбъл „Пирин“ все още не са потвърдени в ковид системата. В РЗИ чакат днес да се потвърдят, но снощи от националния център по заразни и паразитни болести не са казали, че действително има положителни. Става дума за предишните 17 случая. Останалите от ансамбъла, които са изследвани все още не са в системата затова и не мога да коментирам нищо, допълни д-р Мончева.

По общини най-сериозно е положението в Благоевград, Гоце Делчев и Разлог, след това Сандански и Петрич. В цялата страна има недостиг на лекари и медицински персонал.

„В областта мога да кажа, че в инфекциозните отделения, където ги има, като Благоевград , Гоце Делчев и Петрич, там работи само по един специалист. Разбира се помагат на тези специалисти, но не е достатъчно. Да не говорим за Сандански и Разлог, които нямат такива“, категорична е д-р Мончева.

От началото на пандемията досега от Регионална здравна инспекция в  Благоевград са направили тестове на около 4000 души.

Става въпрос за контактни хора с оплаквания. Всеки ден на здравноосигурените се дават и направления, но има недостиг на направления.

„Всеки ден даваме между 80 – 90 направления, но вече намалихме броя и даваме само на хора с оплаквания. На тези без оплаквания теста им е отрицателни“, съобщи още д-р Мончева.

От РЗИ- Благоевград са категорични, че за момента не се предвижда предприемането на по-драстични мерки.

По общини кметовете ще дали решават да затворят общинските пазари. Например Кметът на Якоруда е издал заповед, заради много заболели да се забранят всякакви семейни тържества.

„Всеки ден даваме между 80 – 90 направления, но вече намалихме броя и даваме само на хора с оплаквания. На тези без оплаквания теста им е отрицателни“, допълни още д-р Мончева.

Свързани новини

Децата на Пирин вкараха 8 гола на Локо Сф като гост!

vyara

След скандалния клип! Подписка в защита на учителката в село Горно Драглище Райка Калоянова

vesito

КОВИД-19 вдигна безработицата в региона

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.