Държавата маха нуждата от електронен подпис за издаване на документи в портала Еgov.bg

За онлайн издаването на значителна част от документите, занапред администрациите няма да изискват електронен подпис, а гражданите ще могат да ги заявят директно чрез портала egov.bg. За целта ще е необходимо да разполагат с ПИК от НАП или НОИ. Това е една от ключовите промени в Закона за електронното управление, които са публикувани за обществено обсъждане на правителствения сайт strategy.bg и са изготвени от екипа на министъра по електронното управление Божидар Божанов.

Реално, egov.bg e порталът за електронни услуги на новосформираното министерство на електронното управление. В портала, всеки регисриран потребител получава достъп до секция „Вход в моето пространство“. След влизане там, например с ПИК код, потребителят има достъп до „каталог на услугите“, „данни в регистрите“, съобщения по заявени услиги, здраве и т.н. За заплащането на услугите, поръчани от администрациите гражданите също ще могат да заплащат по банков път. Това може да стане в секцията „Задължения“ на спомената секция, която води към друг правителствен портал – pay.egov.bg или директно от самия портал.

Проектът директно залага премахване на изискването за КЕП за мнозинството от услугите. Проверка на Mediapool показа, че например за издаване на удостоверение за семейно положение системата позволява попълване на pdf документ на бланка на съответната общинска администрация директно от компютъра, но за подаването му все още се изисква задължително електронен подпис. Така че в момента затова се изисква разкарване до гише, а таксата за експресна поръчка е 10 лева. Подобна е ситуацията и със секция „здраве“ от „Вход в моето пространство“. Тя, например дава достъп до медицинското досие на потребителя, но, когато човек реши да види данните си, все още се изисква квалифициран електронен подпис.

За премахването на електронния подпис от ведомството на Божидар Божанов стъпват и на доклад на Световната банка „Преглед на публичните разходи и институционален преглед в областта на електронното управление в България“, където се разглеждат причините за неизползване на електронни услуги по електронен път. 10% от анкетираните там посочват че електронните административни услугите са твърде трудни за използване, 9% не са открили начин за достъп (което отново е пряко свързано с използването на електронни подписи), а техническите проблеми и удобството следват със 7% и 2%.

„Квалифицираният електронен подпис играе ключова роля за всички тези проблеми. Съгласно Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (Digital Economy and Society Index – DESI) на Европейската комисия за 2021 г., над 60% от домакинствата използва интернет, но само 36% от потребителите използват електронни административни услуги, като в много от случаите това са услуги, достъпни с ПИК“, пише още в мотивите на ведомството.

Проектът си поставя амбициозната задача да спре разкарването на гражданите от гише на гише за предоставяне на удостоверения на администрациите, когато самите чиновници може да си ги осигурят чрез вътрешен обмен. Залага се и тотална забрана в подзаконови актове да се залагат стикери и други документи, които представят данни, които са налични в регистри.

Готви се директното премахване на ненужни удостоверения.

Въвежда се и изрично задължение за предоставяне на електронни административни услуги с по-ниска такса от предоставянето на същата услуга на гише.

Занапред частни фирми също ще могат да предлагат част от услугите. За целта се въвежда т.нар. „посредническите услуги“. Те ще са възмездни, като посредниците ще могат да приспадат разликата между таксата на гише и таксата за електронно предоставяне, за да има възможност крайната такса към гражданите и бизнеса да бъде еднаква, без значение кой я предоставя на гише.

Промените ще дадат и възможност за връчване на фишове и актове, издадени при отсъствие на извършителя. От потребителя-нарушител обаче ще се изисква той да е заявил желание за получаването импо електронен път през системата за сигурно електронно връчване. Достъпът до тази система може да се случи и чрез портала – edelivery.egov.bg

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Новата седмица започва със слънчево време

vesito

Стефан Янев не ползвал думата „война“, защото се позовал на Путин

Regiona

Ужасяваща находка! Откриха труп на замръзнал певец от Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.