Дупнишко село остана със сухи кранчета на чешмите

Тръбата, по която „Напоителни системи” подава вода за битови нужди от язовир “Дяково” за дупнишкото село Яхиново, е заварена.

Преди седмица служители на Басейнова дирекция – Благоевград са спрели водата за селото и са извършили проверка по домовете на абонатите на “Напоителни системи”. Проверяващите са търсили незаконни отклонения от водопровода, който докарва вода от яз. “Дяково” в селото.

Кметът на с. Яхиново Софка Скоклева заяви пред “Струма”: “В селото има два водопровода, единият е на ВиК за питейна вода, а другият – на „Напоителни системи”. С тази вода жителите на селото поливат градините, мият колите си, перат килимите… вместо да използват питейна вода. Преди седмица тръбата от яз. “Дяково” за с. Яхиново е заварена и водата е спряна, като ще се пусне отново, когато язовирът се напълни. В момента не ни трябва вода за поливане”, заяви кметицата Софка Скоклева.

По повод изявлението на екоминистъра Емил Димитров, че в Дупница два квартала са се снабдявали с вода за пиене от яз. “Дяково” и че със случая ще се заеме прокуратурата, репортер на “Струма” се свърза с управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев, за да стане ясно кои са кварталите, ползвали вода за пиене от яз. “Дяково”.

Той бе категоричен: “В Дупница в момента няма квартали, които да се захранват с вода директно от яз. “Дяково”. С „Напоителни системи” имаме договор за 3 млн. куб.м вода за година. От язовира използваме вода само ако във водохващането над с. Бистрица спре водата. От началото на миналата година до момента не се е налагало да използваме вода от язовира. А когато това се налага, водата от язовира не влиза направо във водопровода. Тя минава през резервоари, където се пречиства, и едва тогава отива във водопровода. Само автокъщите и някои бензиностанции останаха без вода след спирането й от яз. “Дяково”, но те са абонати на “Напоителни системи”. Наш водопровод, на ВиК, няма в този район. В момента село Палатово е без вода, след като бе наложена забрана ТЕЦ “Бобов дол” да използва вода от язовира, а селото се захранва с питейна вода от ТЕЦ “Бобов дол”, която стига пречистена в селото. Сега ще изпращам водоноски с питейна вода в селото”, заяви Ил. Илиев.

Свързани новини

Кой задигна „Ситроен Джъмпер“ в Благоевград?

Regiona

Блага вест: Жена от Банско премина през блокадата, за да роди

vyara

7 са новите регистрирани с коронавирус в Благоевград за изминалите 24 часа

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.