„Дупката“ в бюджета на най-голямата европейска икономика достига 17 млрд. EUR

Германското правителство трябва да намери 17 млрд. EUR, за да затвори „дупката“ в държавния бюджет за 2024 г. „Сега изхождам от факта, че във връзка с бюджета за 2024 г. ще трябва да се вземат мерки за приблизително 17 млрд. EUR“, каза германският финансов министър Кристиан Линднер по телевизия ZDF. Той отбеляза, че общият федерален бюджет ще бъде 450 млрд. EUR и не говори за „бюджетна криза“.

„Това означава, че сега трябва да вземем ново решение, бързо и внимателно. Но държавата е напълно способна да го направи“, отбеляза Линднер.

Работата на германското правителство е подложена на натиск от неотдавнашната присъда на Федералния конституционен съд, която забрани изразходването на 60 млрд. EUR за климатични и екологични проекти. Първоначално тези средства бяха включени в държавния бюджет за 2021 г. за борба с последиците от пандемията, но правителството на Шолц, след като дойде на власт, ги преразпредели в нов фонд. Съдът реши, че решението е противоконституционно. Сега правителството ще трябва да търси тези средства от други източници, за да финансира вече договорените проекти.

На 21 ноември стана ясно, че германското министерство на финансите реши да замрази почти всички средства от бюджета за текущата година. От ведомството обясниха, че тази стъпка не означава блокиране на всички бюджетни разходи, текущите задължения ще бъдат спазени, но ще трябва да бъдат одобрени допълнителни плащания.

Бюджетът за следващата година все още не е съгласуван.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Лъчезар Борисов с икономически хороскоп за 2023 година

Regiona

Състезатели по ММА нахлуха в Министерството на спорта

vesito

Слави Трифонов ще бъде запомнен с предателство, казва Явор Божанков

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.