Драконовски мерки заради коронавируса в Пиринско

Областният управител на Благоевград събира на среща представители на всички здравни институции и заведения на територията на областта във връзка с предприемането на спешни мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция.

Очаква се на срещата да се обсъди готовността на болниците в региона да приемат пациенти, които са със съмнения за коронавирус, както и да се реши в учебните заведения и детските градини какви допълнителни хигиенни мерки да бъдат взети, предаде БНТ.

Вчера в Кюстендил също беше създаден Областен медицински съвет, който организира прилагането на мерки за ограничаване на коронавируса.

Решено беше и социални работници в Дупница да бъдат включени в мерките за ограничаване на вируса, като обслужват завърналите се от Италия, с хранителни продукти и вещи от първа необходимост, за да могат да бъдат ограничени контактите им, съобщиха от областната администрация.

В част от населените места в областта вече отмениха концерти и събирания, посветени на деня на самодееца 1 март и на националния празник 3-и март.

В Бобов дол започва дезинфекция на учебни и детски заведения, като част от мерките, вземани заради риска от зараза с коронавирус, тъй като в града има няколко души, които са се завърнали от Италия.

Над 5000 души от Дупница и района живеят и работят в Милано и близките населени места. Притеснени от разпространението на коронавируса в Италия, много от тях се прибират по домовете си. Местен лекар призова в социалните мрежи завърналите се да не посещават места, където се събират много хора.

д-р Борис Дишев: Има много хора, които тръгват с автомобили, които имат лични автомобили, няма как да се преброи, кой колко се е прибрал, има много хора, които са в Милано и се прибират насам, за това ми беха препоръките.

През последните дни от Северна Италия в Дупница са се прибрали само 6 души. Всички те са по домовете си под домашна карантина, без симптоми и в добро здравословно състояние, съобщиха от общината. В края на седмицата обаче се очаква да се приберат българи, живеещи близо до района на Ломбардия.

В Дупница беше свикан Кризисен щаб за набелязване на превантивни мерки срещу коронавируса.

Крум Милев, заместник-кмет на община Дупница: На първо време автобусите, които пристигат от Италия, да пристигат само на паркинга на автогарата, РЗИ ще предостави дистанционни термометри за мерене на темепратурата, ако има някакви проблеми вече трябва да се свързват със Спешна помощ и оттам да отиват в специализираните центрове за лекуване на коронавируса.

От вчера в града са ограничени масовите прояви, като също така са информирани училищата и детските градини. Предстои в понеделник медицинските специалисти в учебните заведения да преминат обучение.

Свързани новини

/Видео/ Търговката Нери Радославова от Благевград се оплаква : Зареждаме на космичесески цени и никой не купува розови домати

bilyana

Банско се поклони пред Никола Вапцаров

vesito

/Видео/ Абитуриентската фиеста 2020 в Благоевград продължава, вижте кои гимназии дефилираха тази вечер…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.