ДПС остава зад Пеевски, докато САЩ не представят факти и доказателства, че е корумпиран

Движението за права и свободи (ДПС) очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложат санкции срещу Делян Пеевски. До тогава от партията остават солидарни с позицията, която бившият депутат разпространи в сряда. Това се казва в позиция на партията на Ахмед Доган, разпространена в сряда сутринта.

Във вторник САЩ съобщиха, че налагат санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България.

„Твърди се, че „Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“.

ДПС посочват, че корупция е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица. (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ)

Партията на Ахмед Доган наппомня, че Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС.За по-малко от 24 часа Пеевски беше шеф на ДАНС по време на кабинета на Пламен Орешарски. Той се оттегли заради започнали масови протести тогава.

„ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, се казва още в позицията на ДПС, разпространена в сряда сутринта.

В нея ДПС посочва, че партията „вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права“.

ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

ДПС подкрепя върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност.

Партията на Ахмед Доган призовава регулаторните органи да предупреждаватза рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Без екскурзии в страната и чужбина до 13 април

desi

Протест в столицата! Искат освобождаване на българин от затвора в Дубай 

vesito

Дъжд и гръмотевични бури в петък

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.