ДПС брани докрай Бюрото по защита на Гешев

ДПС се оказа най-яростният защитник на контрола на главния прокурор Иван Гешев върху Бюрото по защита. В сряда парламентът гласува на второ четене прехвърлянето на Бюрото в Министерството на правосъдието.

Хамид Хамид (ДПС) бе първият, който взе думата, за да обясни, че Законът за защита на свидетелите трябва да се преименува на закон за осветяване на някои защитени свидетели. Според него промените в закона са плод на пиар и мръсна поръчка.

„Бюрото не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система“, обяви Хамид. Бюрото по защита е под личния контрол на главния прокурор. Структурата не се използва само за защита на свидетели, но и за задържане на граждани, както се видя от акцията на прокуратурата в президентството.

Бюрото по защита осигурява и личната физическа охрана на главния прокурор, въпреки че такава се полага и от НСО.

Хамид нямал притеснения, че защитени свидетели ще бъдат осветени от сегашния правосъден министър Янаки Стоилов, а от някой евентуален следващ правосъден министър. Депутатът от ДПС описа като рисков профила на сегашния МВР министър Бойко Рашков. Хамид предложи законът да бъде преименува на “закон за бегълците“

Цветан Енчев (ДПС) допълни, че целта на промени била да се покаже, че главният прокурор няма да живее спокойно, ако не е избран от правилните хора.

Според него всички законопроекти, свързани със съдебната власт, са наказателна акция срещу Гешев, включително закриването на спецправосъдието. Той започна да обяснява, че всичко това е поръчка на медийно-олигархична групировка, но не я спомена по име.

Представителите на ГЕРБ бяха далеч по-обрани. Анна Александрова обясни, че съдебна реформа не се прави за два месеца без ясно мнозинство, което да носи отговорността. Александър Ненков напомни, че Христо Иванов е бил министър във кабинета на ГЕРБ и Синята коалиция.

“Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците“, каза Радостин Василев (ИТН).

„Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, репликира Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

“Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с “Pi ar Sevi Boiko. Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите?””, попита Атанас Славов (Демократична България).

Най-емоционален бе Филип Станев от ИТН, който обясни своята “гола истина“ на останалите депутати

“Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук“, каза Станев и излезе от залата, с което постигна само, че намали гласовете за отнемането на Бюрото от контрола на Иван Гешев.

Накрая Атанас Атанасов (ДБ) предложи дебатът по заглавието на закона беше прекратен, за да не губи парламентарното време. Предложението беше прието и депутатите започнаха да гласуват.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

На живо: Какво реши българо-македонската историческа комисия

Regiona

Унищожителна градушка удари Червен бряг

Regiona

Коронавирусът в Благоевград! Има нов случай за последното денонощие

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.