До 95% от ръждивата борова оса са унищожени

               В периода 04.05 – 10.05.2022 г. на територията на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград е извършена авиоборба против ръждива борова листна оса. Третирани са общо 18190 декара в  следните териториални поделения:

 

ДГС „Рилски манастир“ – 688 дка;

ДГС „Радомир“ – 782 дка;

ДГС „Благоевград“ – 3220 дка;

ДГС „Кресна“ – 1626 дка;

ДГС „Сандански“ – 1004 дка;

ДГС „Симитли“ – 9517 дка;

ДГС „Струмяни“ – 1353 дка;

 

Препаратът с който са третирени площите е Синейс 480 СК, съобразен с изискванията на международен сертификат за устойчиво управление на горите – FSC.

 

След направени проверки за ефекта на въздушното пръскане от ЛЗС София в периода от 17.05.- 20.05.2022 г. е установено,че смъртността на вредителя  е в границите на 78- 95 процента. Процентът на обезлистване на насажденията е в рамките на 35-90%.

 

Вредителят напада листата на белия и черния бор, без да причинява изсъхването на дърветата. След обезлистването на нападнатите дървета израстват нови листа и си въстановяват частично короната в рамките на няколко месеца. Пълното възстановяване на листната маса на нападнатите дървета и целостта на короната става в рамките на следващите една-две години.

 

Свързани новини

Постоянен арест за мъж, блудствал с 10-годишно момиче

vesito

РУО Благоевград: За няколко дни променихме изцяло начина, по който възпитаваме и учим децата си

vesito

Шефът на ЮЗДП Дамян Дамянов: Гората ще се възстанови, нападението от ръждивата борова листна оса не е фатално

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.