Донко Марков стана изпълнител №1 на Пирин фолк-2021

Фестивалното и журналистическото жури на Пирин фолк-2021 се оказа с един фаворит в конкурса за изпълнителско изкуство – единодушно те посочиха победителя Донко Марков. Певецът направо отвя с гласа си конкуренцията, която също бе на изключително високо ниво и предизвика силни вълнения и емоции. Участниците се представиха отлично и с цялостното си музикално-сценично представяне.

Конкурсът за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2021 и награждаването за първи път се проведоха в една вечер тази година. Победителите станаха ясни веднага след края на конкурсната част и призовете бяха връчени.

15 артисти премериха сили в надпреварата за изпълнение на живо на песни от македонската фолклорна област. Хореографиите бяха поверени на Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев и ТС „Празник“ с ръководител Михаил Митрев.

Фестивалното жури е изключително авторитетно и се ръководи от фолклриста от БАН и преподавател в Алма Матер проф. д.н. Венцислав Димов. Членове са: поетесата и писателка Надежда Захариева, копозиторът и аранжорът Димитър Динев, кметът на Община Сандански Атанас Стоянов, известната певица и вокален педагог Севдалина Спасова, Генчо Генчев – културен деятел в областта на българския фолклор, основател на фестивала „Фолклорен извор“ и кмет на Свищов, и известният македонски фолклорист Милан Завков.

Освен професионално жури, както винаги, на ниво бе и журналистическо жури, което оглавява музикалният редактор и водещ в Радио Благоевград Даниела Маринова.

Ето и победителите в Конкурса за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2021:

I-ва награда на Фестивалното жури:
Донко Марков – „Море три години“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Йордан Данев/

II-ра награда на Фестивалното жури:
Петя Панева – „Ой, Гюрошице“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Димитър Христов/

III-та награда на Фестивалното жури:
Християна Гогева – „Пандура девойка“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Валери Димчев/

Награда на Журналистическото жури:
Донко Марков – „Море три години“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Йордан Данев/

Награда на Фен Фолк ТВ:
Антонио Симеонов – „Белото Марийче“
/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Здравко Георгиев/

За доброто настроение на всички се погрижи носителката на 5 награди от миналогодишното издание на Пирин Фолк и победителка в Детския Пирин Фолк – Василиа Петрова. Младата изпълнителка изненада гостите в Летния театър и пред малките екрани със специална програма с подбрани песни и самата тя се включи в хореографията заедно с танцьорите.

Изключително впечатляващо бе и представянето на Йордан Митев – звездата от Северна Македония. Талантливият изпълнител е много харесван от българската аудитория, но за първи път на Пирин Фолк 2021 той се изяви на голяма сцена у нас. Той предизвика истински фурор сред феновете си, през цялото време публиката не спря да аплодира изпълненията му и да пее заедно с харизматичния артист и музикант.

На 29 август (неделя) ще се проведе Конкурса за авторска македонска песен. Специален гост ще бъде очарователната Цветелина.
Фестивалната вечер ще се излъчи на живо по 3 национални телевизии – БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ и 2 радиостанции – радио Зорана и радио Белла, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ.
Организатори са Община Сандански, Фен Фолк ТВ и Мюзик Медия Клъстер.

Източник: Труд

Свързани новини

603 са новите случаи на коронавирус за изминалите 24 часа, в област Благоевград са 31

bilyana

Илко Стоянов избран за кмет на Благоевград от големите градски секции, загубилият Румен Томов пръв на село

vesito

Майка задуши трите си дечица

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.