Добри хора подадоха ръка на самотна майка с 5 деца от Бараково, след като си счупи таза

Жители на Благоевград и Кочериново демонстрираха невероятна съпричастност към  съдбата на самотната майка от с. Бараково Дафинка Илиева и 5-те й деца и за 3 дни успяха да съберат храна, дрехи и мебели за семейството, както и да подсигурят грижи за хлапетата.

Сигналът в социалните мрежи го подаде на 9 януари съседка на многочленното семейство – кинезитерапевтът Биляна Петкова, която живее в отсрещната къща:

„Днес майката пада и си чупи таза. В момента предстои транспортирането й до болница „Пирогов” за операция. Жената няма осигуровки. Ще пиша като знам повече подробности. Но спешно тези 5 дечица се нуждаят от храна, дърва за огрев и средства, за да може да се издържат, защото 3 от тях са ученици, а двете са по-малки. Майката ще бъде обездвижена най-малко 6 месеца и няма да може да изкарва средства, за да ги издържа”, алармира Биляна Петкова.

Часове по-късно тя уточни, че по-малките деца са взети за отглеждане от близначката на майка им в Благоевград, а по-големите деца са настанени в социален дом в Дупница и се чувстват добре.

В рамките само на ден хората, прочели поста, успяха да съберат дрехи и обувки за децата, които са на възраст от 6 до 17 г., олекотени завивки, играчки и храна. Храната е в помощ на лелята, която ще трябва да води 6-годишното на детска градина в Бараково, а другото да праща всеки ден в Кочериново на училище.

„Майката ще я оперират в понеделник, операцията ще е безплатна, но трябва кръв, макар че до момента не знам никакви подробности – обясни вчера по обяд за „Струма“ Б. Петкова. – Жената има 2 сестри и доколкото разбрах, те й съпругът на едната ще дадат  кръв в понеделник, така че ако има нужда от още, ще е след вторник. Децата са добре – по 3 пъти на ден се чувам с тези, които са настанени в дома, и усещам, че са много по-щастливи, отколкото в родния им дом. Защото там мизерията е ужасна. Затова в събота и неделя с мои приятели и доброволци ще се опитаме да пооправим стаите. На първо време трябва да стегнем тази на партера, защото майката е над 100 кг и след като я изпишат от болницата, няма как да се качи до втория  етаж, където до момента е спяла. В стаята обаче трябва да се сменят задължително счупеният прозорец и да се сложи врата. После идва ред на обзавеждането – мой приятел ми даде всичките си мебели от стар апартамент, но трябва да ги откараме от Благоевград до Бараково. Имам обещания за легла и матраци за всички деца и майка им, трябват и гардероби, защото дрехите на малките са нахвърляни на пода. Бизнесмени от града ми обещаха да им доставят вечеря и пица всеки ден, след като семейството отново се събере, защото майката поне половин година няма да може да се грижи за прехраната. Проблемът засега е, че има много работа, а времето е малко – с приятелите ми можем да работим по къщата само през уикендите, така че ще оценим всяка помощ. Засега най-належащата нужда е от дърва – имаме 1 кубик, но той няма да стигне доникъде. И след прибирането на майката от болницата ще се нуждаем от жена, която да идва поне веднъж на ден да помага на по-големите деца при почистването на къщата и обслужването на майка им“.

Вчера от община Кочериново заявиха за „Струма”, че ако в списъците им няма свободна бройка за личен асистент, ще съдействат пред социалните служби Дафинка Илиева да получи такъв, докато е на легло. Разбрал от нас за проблема с дървата, директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов пък направо каза „да“ и обеща още днес да изпрати колкото е необходимо дърва за огрев, които да стигнат на семейството до края на зимата, пише струма бг.

 

Свързани новини

Късметлия! Борислав Тодорински от Благоевград спечели 20 000 лева от Националната лотария

Regiona

Кирил Петков в Благоевград: Със сигурност с Асен Василев ще бъдем част от промяната, имаме енергия за това

vesito

С всеки нов пролетен ден Банско става все по-красиво и цветно

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.