Добивът на петрол в големи находища на деветата най-голяма държава в света намаля

Добивът на петрол в големите находища в Казахстан е намалял с 56% поради ограниченията върху приема на петрол в Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC).

„В момента в големите находища в страната спадът в производството е 56%. Министерството на енергетиката на Република Казахстан няма данни за колко време ситуацията може да се нормализира. В близко бъдеще намаляването и корекцията на производството ще остане на сегашните нива“, каза съветникът на министъра на енергетиката на Казахстан Шингис Илясов.

Спадът от 56% означава намаляване на производството от обичайното ниво от 172 000 тона. Според него това е засегнало най-големите находища в страната като Тенгиз, Кашаган и Карачаганак, които се разработват от Tengizchevroil, North Caspian Operating Company и Karachaganak Petroleum Operating.

На 27 ноември пресслужбата на CPC съобщи, че консорциумът е спрял доставките на петрол от морския терминал край Новоросийск поради бурята. В тази връзка петролът се получава от товародателите на намалени цени.

CPC е тръбопроводна система, свързваща Казахстан с морско пристанище близо до Новоросийск, където петролът се товари на танкери за изпращане до световните пазари. Дължината на тръбопровода, свързващ петролните полета на Западен Казахстан с морския терминал в Новоросийск, е 1511 км. Морският терминал на CPC е оборудван с дистанционни котвени съоръжения, които позволяват безопасно товарене на танкери на значително разстояние от брега, включително при неблагоприятни метеорологични условия.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Прецедент! Кандидат-кмет с 0 гласа

vesito

Коронавирусът: 22 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Южната ни съседка възнамерява двойно да намали инфлацията

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.