Директорът на VІІ СУ д-р Л. Стоянова: Най-удачно е да има извънредна междусрочна ваканция от 28 януари до 2 февруари

„Най-удачно е да има извънредна междусрочна ваканция и тя да е от 28 януари до 2 февруари. Така нищо няма да се загуби, оценките ще са оформени, ще отнемем по-скоро от втория срок и ще поемем глътка въздух”. Това коментира директорът на благоевградското VІІ СУ д-р Лилия Стоянова по повод искането на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ за извънредна ваканция. Мотивите са, че от една страна това ще е реална почивка между първия и втория учебен срок за децата – от петък до вторник, което прави 6 дни заедно с уикенда.

Както е известно, първият учебен срок приключва на 31 януари и според утвърдения график междусрочната ваканция е само един ден – 1 февруари, който се пада във вторник и не може да се слее с почивката в събота и неделя. Удължаването на почивката и паузата в учебния процес ще помогне за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране. Такава ваканция ще даде възможност за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и за нормално започване на втория учебен срок.

Вчера от Съюза на работодателите внесоха две предложения до Министерството на образованието и науката. Едното е на Диян Стаматов – директор на столичното 119-о СУ и председател на СРСНПБ. Той предлага ваканцията да е от 28 януари до 2 февруари. Другото искане е отправено от директора на 51-о СУ Асен Александров, който е и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Неговото мнение е че е по-удачно децата да почиват от 31 януари до 4 февруари.

Като член на управителния съвет и част от националното ръководство на Съюза на работодателите, д-р Лилия Стоянова сподели, че са коментирали този въпрос. Тя посочи, че за съжаление децата не могат бъдат пуснати по-рано от 28 януари, тъй като не са им оформени срочните оценки. В същото време се увеличава броят на болните, отсъстващите учители.

„Справяме се, но трудно. Най-голям проблем имаме с намирането на заместници. Възпитатели учат класовете, а учители стават възпитатели. Въобще правим пълна схема на заместване, но е много трудно. Належащо е да излезем във ваканция час по-скоро и първият удобен момент е от 28 януари”, каза директорът на VІІ СУ.

Колегата й от Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски, който е областен председател на СРСНПБ и също е част от националното ръководство, пък смята, че е най-добре учениците да бъдат разпуснати от 31 януари.

„Ако има удължаване, за мен е по-добре да бъде от 31 януари, за да може да се приключи първият срок. Не може от днес да ни се каже: давайте, приключвайте до другата седмица. Не трябва да забравяме и учениците с повече от 25% отсъствия. Те трябва да се явяват на изпити до края на учебния срок. Затова е по -добре да се вземе само един ден от първия срок и ден, два, три – колкото се прецени, от втория”, аргументира се Е. Терзийски.

По повод Ковид обстановката той обясни, че в момента имат една карантинирана паралелка. Трима ученици са с положителни резултати от вчерашното пробовземене в училището и са изпратени за PCR тестове. На работа не са трима учители, но в ЗПГ успяват да овладеят положението, тъй като разполагат с голям екип.

Директорът на СУ „Йордан Йовков” в Рибново Манчо Джуркин коментира, че е разумно да се слеят дните, тъй като в последния ден от срока – 31 януари, нищо не се прави. Това по никакъв начин не би ощетило учениците, а просто вместо само един ден /1 февруари/ ваканцията ще е 5 дена.

„Иначе при нас протича нормален учебен процес. Нямаме карантинирани паралелки. Миналата седмица имаше едно текучество и над 20% от учениците бяха болни, но сега гледам, че се връщат. Просто за 3-4 дни изкарват сезонен грип. Дори тестовете показват отрицателни резултати, но ние, като видим, че някое дете кашля, повръща, го пращаме вкъщи, вместо да заразява другите. Учителите също са на линия. Миналата седмица отсъстваха 7-8, но сега само един”, описа обстановката директорът на СУ – Рибново, където от началото на учебната година учениците от 5 до 12 клас са били само 10 дни в ОРЕС, а от 1-4 клас са изцяло присъствено.

Описвайки ситуацията като динамична, началникът на РУО Ив. Златанов коментира, че към понеделник карантинираните паралелки в областта са 113, при около 200 в петък. Няма подадени искания от директори за преминаване към онлайн обучение, като единствено в Националната хуманитарна гимназия е въведена ротация.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Три екипа огнеборци гасиха пожара в Кърналово

vesito

Само един кандидат с мерак за председател на РС – Благоевград

vesito

Военнослужещ от Благоевград спаси човешки живот, малко по-късно стана баща

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.