„Джипката“ на Борисов са много джипки, но според НСО всичко е държавна тайна

Всичко около прословутата „джипка“, ползвана от бившия премиер Бойко Борисов, е държавна тайна, включително навъртените километри из страната, цената на колата, разходът на гориво и стойността на годишната издръжка. Това се казва в отговор на заявлението за достъп до обществена информация, изпратено от Mediapool до Националната служба за охрана (НСО) и Министерския съвет.

Някои елементи от отговора на НСО имат почти комичен характер. Други разкриват някои твърде проблематични практики, като почти пълна липса на отчетност пред обществото за разходването на средства от службата. В отговор до Mediapool началникът на службата ген. Емил Тонев обяснява, че НСО има свои джипове, но ползва луксозни автомобили, които са дадени за ползване на службата от публично-правни организации и ведомства.

„По този начин НСО реално ползва налична вече собственост и преодолява фактическата невъзможност да придобива нови и скъпоструващи автомобили, необходими за постигане на целите, свързани с охраната на категорията лица, посочени в ЗНСО, с които цели компромиси не можем да правим. Наред с изложеното следва да се отбележи, че притежаваме и собствени автомобили от категорията „джип“, обяснява Тонев.

В случая „джипката на Борисов“ най-вероятно се отнася до високопроходимите луксозни „Тойота Секвоя“, купени преди пет години от горските стопанства при скандален търг. После те са дарени за ползване на НСО, разкри тогава бТВ. Сега НСО обяснява, че за предоставените й автомобили НСО не плаща наем (вероятно на горските стопанства), а покрива само разходите за поддръжката им.

Информацията обаче е държавна тайна и продължава да виси въпросът от кого точно може да е предоставен автомобилът, ползван от Бойко Борисов и НСО. Или става дума за много джипки, които Борисов е ползвал?

Според пиара на бившия премиер Севдeлина Арнаудова, Борисов е ползвал няколко джипове „Тойота Секвоя“ на НСО и един джип „Тойота Тундра“

Въпросите на Mediapool за „джипката“ бяха пет и на пръв поглед нямат нищо общо с държавната тайна.

1.Колко километра е изминал автомобилът „Тойота“ с (най-често забелязвания в клиповете) регистрационен номер СВ 6412 НН, използван от бившия премиер Бойко Борисов, станал известен в обществото като „Джипката“?

2.Какъв е средният разход на гориво на автомобила за 100 км?

3.Използван ли е автомобилът от друг, освен от г-н Борисов?

4.Кога е закупен въпросният автомобил, на каква цена и от коя фирма?

5.Колко е струвала досега поддръжката на автомобила?

В продължение на няколко години Бойко Борисов е сниман как лично кара джипката в цялата страна. Началникът на НСО не признава, че джипката изобщо съществува.

„Назованото метафорично в заявлението като „Джипката“ моторно превозно средство с марка „ТОЙОТА“ и посочен регистрационен номер, може да се предположи, че представлява специално средство, което НСО използва за осъществяване на охрана на съответната категория лица, посочени в закона или определени с решение на комисията по чл. 23 от Закона за НСО“, се казва в отговора на началника на НСО ген. Емил Тонев

Оказва се, че цената на джипката и навъртените от нея километри в страната се възприемат от НСО като свързани с организацията на охраната на високопоставените държавни служители.

„Отговорите на поставените въпроси касаят информация/сведения за организацията, способите и средствата при изпълнение на специфични задачи, осъществявани от НСО като служба за сигурност, както и данни за вида и качествата на специалната техника, използвана от НСО при осъществяване на оперативната й дейност, най-съществено проявление на която е охраната на предвидените в закона лица, обекти и мероприятия, свързани с държавността, и не на последно място отчетна информация, статистически и други данни относно оперативната работа по осъществяване на охранителната дейност. В тази връзка по своето естество поисканата информация е класифицирана, от категорията „държавна тайна“, обяснява ген. Тонев.

Цената на „джипката“ също е тайна, защото предоставянето на всякакви данни за вида и качеството на специалната техника и статистически данни, са нарушение на закона, за което се носи наказателна отговорност. Това би „създало заплаха за сигурността на съответното охранявано лице“, казва ген. Тонев.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Още по-строги мерки: Слагат КПП-та на изходите на областните градове!

desi

Ужас! Сметище от прясно одрани кожи от мъртви животни

bilyana

На американския фронт нещо ново

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.