Десислава Хаджирускова: За Община Банско прозрачността е доверие и задължение към гражданите!

С директора на дирекция „Административно обслужване“ в Община Банско, първа в Рейтинга на активната прозрачност за 2022 г., разговаря Владимир Симеонов, координатор на ПДИ в Благоевград

<table „=““ border=“0″ align=“left“>

Десислава Хаджирускова

 

Голяма заслуга за успеха на Община Банско има Десислава Хаджирускова, която работи в администрацията вече 10 години. Тя е директор на дирекция „Административно обслужване“. Завършила е стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов, магистър е по счетоводство и контрол, семейна е, майка на три деца. Признава, че работата в администрацията за нея е вдъхновение, a когато това носи и успехи, то тогава няма как да не е удовлетворена от себе си.

 

Г-жо Хаджирускова, Община Банско от години е в челото по рейтинг на активната прозрачност на ПДИ. Този път сте на върха. Как стигнахте до това признание?

 

С упоритост, последователност и спазване на законите и правилата. И още нещо – когато човек си обича работата и приема професията си като призвание, просто се получава. За Общинска администрация Банско това е постоянно предизвикателство – непрекъснато да подобряваме и усъвършенстваме работата си, а прозрачността е една от целите ни.

 

Високата оценка, която ни даде фондация „Програма Достъп до Информация“, е признание, че усилията на целия екип за повишаване на прозрачността в работата на администрацията, са оценени. Вложихме много усилия, реконструирахме напълно цялата секция „Достъп до информация“ в сайта на общината, спазихме всяка „запетая на закона“, всички изисквания за предоставяне на информация не само по ЗДОИ, публикувахме и създадохме редица вътрешни документи, които да са по-достъпни и разбираеми за обществеността. Един от тях е „Бюджет на гражданите“, в който кратко и ясно предоставихме информация за бюджета на Община Банско за 2022 г.

 

Признанието на ПДИ е много важно, тъй като показва благодарност към всички хора, които отдадоха от времето и усилията си за промяната – да има пълна прозрачност в нашата работа.

Прави впечатление, че и при управлението на предишния кмет Георги Икономов и на сегашния кмет Иван Кадев, общината е пример за изпълнение на задълженията по ЗДОИ. Кое накланя най-много везните в тази посока – кметът, екипът или стратегията на местната власт?

 

Бих казала, че и трите компонента са взаимосвързани, без който и да е от тях резултатите няма да са такива.

Какъв път „изминава” едно заявление за достъп до обществена информация в администрацията?

 

И тук отново, за да сме по-достъпни и в крак с новите технологии, предоставяме на заявителите различни възможности за подаване на заявление за достъп до обществена информация: чрез официалния и-мейл на Община Банско; чрез системата за сигурно електронно връчване; чрез електронните услуги в сайта на общината; чрез платформата за достъп до обществена информация; чрез електронната форма за подаване на заявления по ЗДОИ в сайта на общината; по факс. След постъпването на заявлението, то се входира в Центъра за административно обслужване и се насочва към оправомощените за целта служители. Решението за достъп до обществена информация, заедно с търсената информация, се предоставя на заявителя по начин, посочен в заявлението.

Предвиждате ли да надградите върху това, което вече постигнахте? Има ли още неща, които да се направят, за да е още по-прозрачна общината?

 

Разбира се, това е един непрекъснат процес. Както с всяка работа, за да си сред най-добрите, трябва винаги да се доусъвършенстваш и подобряваш, в противен случай конкуренцията те „изхвърля“. При нас отдавна са уредени процедурите за регистриране на електронните заявления, има Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация и за повторно използване на информация от обществения сектор, публикувани на интернет сайта и в Правилата за вътрешен оборот на електронни и хартиени документи. Утвърдена е и технологична карта. Информацията е представена на разбираем декодиран формат за потребителите, като са ясно посочени каналите за заявяване на услугата по ЗДОИ. Заявленията се регистрират и обработват от служителите в звеното за административно обслужване по общия ред. Те се подават по образец, публикуван на сайта на администрацията. Разполагаме с утвърден списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет. Информацията за този списък може да се намери на интернет страницата ни. Ясни са и процедурите по актуализиране на информацията.

Кой е най-активен в търсенето на обществена информация – граждани, НПО, бизнес?

 

Еднозначен отговор на този въпрос не бих могла да дам. През последните години се забелязва активно участие както от гражданите, така и от неправителствените организации. По-малко са заявленията от представители на бизнеса. Който и да е подател на заявлението, нашата задача е да му предоставим търсената информация, ако ни позволява законът. Защото има и данни, които няма как да се оповестяват публично.

Постановявате ли откази и на какво основание са те, ако има такива?

 

За последните пет години Община Банско два пъти е отказвала да предостави достъп до обществена информация. Причините за това са, че в първия случай исканата информация е била защитена тайна, предвидена в закон, а във втория случай достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация.

 

Може ли да споделите най-често търсената информация от заявителите с какво е свързана?

 

Информацията е много разнородна, но често се търси информация относно сключени договори и относно културната програма на Община Банско. Хората са в правото си да се интересуват от всичко, свързано с дейността на местната власт. Точно това разбираме много добре ние и се стараем винаги да отговорим на очакванията на заявителите. Нашата цел не е да търсим начин как да не дадем дадена информация, която е общественозначима, а напротив – да сме партньор на гражданите в нейното търсене и получаване.

Вие сте човекът, който е най-запознат със ЗДОИ в Община Банско. Според Вас налагат ли се някакви законови промени, за да се регламентира и контролира още по-качествено целият този процес?

 

Законът е пълен и изчерпателен, но би трябвало да се помисли как да се ограничат фиктивните искания по ЗДОИ. Защото те отнемат много време и ресурс на администрацията. Вместо служителите да гонят задачите си, те са натоварени с обработката на подобни заявления, чиято цел въобще не е получаване на обществена информация.

Трудно се стига до върха, сега сте там, ще се задържите ли на първото място сред общините в страната?

 

Работата на Програма Достъп до Информация в сферата на прозрачността и зачитане на правата на информираност на гражданското общество е един своеобразен коректив на властта.
В тази връзка позиционирането на Община Банско на първо място сред всички администрации в България е значимо постижение, за което ще продължим да работим и занапред. И тук не е толкова важно да запазим непременно първата си позиция, а да продължим да сме добрият пример за всички останали общински администрации в страната, да им показваме, че можем и сме длъжни да сме полезни на гражданите не само в сферата на услугите, но и по отношение на прозрачността и предоставянето на информация.

 

<table „=““ border=“1″ align=“left“>

 

Проектът Форум „Достъп до информация“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции. За прехвърляне към страницата, посветена на проекта, натиснете тук.

© 2022 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.

Свързани новини

/Видео/ Благоевград почете Съединението

vesito

Няма край: 41 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Кампания „Безлихвено плащане“ по случай наближаващите коледно-новогодишни празници

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.