Десетки сигнали за лошите условия в зоопарковете остават нечути

Голяма част от зоопарковете в България са получили лиценз без да са изпълнили условията за такъв. Неспазването на процедурата за лицензиране може да доведе до повече подобни места, в които законодателството не се спазва. Това заяви по БНТ  Магдалена Пенева, ръководител „Програми“ във фондация „Четири лапи“.

По думите ѝ в момента има само един зоопарк в България, който работи без лиценз – този в Кюстендил. Голяма част от другите са получили такъв в последните една-две години, но без да са изпълнили необходимите условия.

Според Магдалена Пенева голяма част от зоопарковете в България се намират в паркове, в които са построени бетонни ограждения.

Огражденията целят основно да задържат животните вътре и те да не могат да излизат от там, а в зоопарка това не трябва да се случва. Това се казва и в нов доклад на фондация „Четири лапи“, изготвен през април, който описва неблагоприятната среда, в която се отглеждат животните в българските зоопаркове.

„За тези едри хищници местообитанието, в което се отглеждат е бетонно. Това не отговаря на законовата рамка за отглеждането на животни в българските зоопаркове“, допълни Магдалена Пенева.

Според нея една от основните цели на зоопарковете е именно образователна. Животните да бъдат в зоопарковете през уикенда, за да може децата да ги видят и да се запознаят с различните видове. Това обаче трябва да се случва в среда, която е естествена или максимално близка за животните, отбеляза Магдалена Пенева.

По думите ѝ, въпреки десетките сигнали за лоши условия в българските зоопаркове, те до голяма степен не се променят.

В доклада се посочва още, че зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки, при които трябва спешно да се подобрят условията, за да отговарят на специфичните за тях нужди и на законовите изисквания.

Една от тези зоологически градини е в Ловеч, която е втората по големина в България след софийската. В зоопарка в Ловеч се отглеждат около 450 животни от 40 вида, а за тях се грижат 20 души. Според доклада на фондация „Четири лапи“ всички видове хищници се отглеждат в противоречие със законовите.

Свързани новини

НАП погва търговците в платформите за безплатни обяви

vesito

Плащат пенсиите и Коледните добавки от 9 до 20 декември

Regiona

/Видео/ Борисов от болницата представя предложенията си за министри

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.