Депутатите смятат да гласуват спорен вариант за вдигане на пенсиите

Два законопроекта за преизчисляване на пенсиите – на БСП и „Изправи се! Ние идваме“, са внесени още в първите часове от работата на 46-ото Народно събрание, става ясно от уебсайта на институцията. В същото време служебното правителство държи на позицията си, че преизчисляването не е най-спаведливият вариант и ще остави без увеличение към 40% от пенсионерите. Затова най-вероятно кабинетът ще предложи на депутатите два варианта за увеличаване на пенсиите, като депутатите ще трябва да вземат крайното решение при гласуване на бъдещата актуализация на Бюджет 2020.

БСП предлага всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчислят със средномесечния осигурителен доход за 2018 г. (889.90 лв.). Според левицата през последните 10 години различията между старите и новите пенсии са станали значителни, защото например през 2007 г. средният осигурителен доход е бил наполовина по-нисък от този през 2018 г. – 398.17 лв. Това противопоставя хората със стари пенсии на новите пенсионери и демотивира работещите хора да се осигуряват на реалните си доходи, посочва Корнелия Нинова.

Предложението на парламентарната група на Мая Манолова е преизчислението също да е със средномесечния осигурителен доход за 2018 г., но да важи за всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г.

И двете групи предлагат преизчислението да стане факт от 1 септември 2021 г., докато служебното правителство спомена датата 1 октомври 2021 г.

Мая Манолова е внесла и допълнително предложение – финансовата подкрепа за храна в размер на 120 лв. за 2021 г., която беше раздадена еднократно през април, да се отнася и за пенсионерите с минимална пенсия от 300 лв. В сегашния й вид тя важеше само за хората, получаващи между 300.01 лв. и 369 лв., които бяха компенсирани заради ниското увеличение, което получиха тази година, в сравнение с най-нискодоходните пенсионери, които получиха значим ръст от 20% (от 250 лв. на 300 лв.). Според Манолова обаче е справедливо извън увеличението от 20% хората с най-ниски пенсии да вземат и по още 120 лв. По изчисления на Манолова мярката ще облагодетелства към 733 000 възрастни хора.

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев, както и финансисти и експерти, обаче твърдят, че преизчислението не е най-справедливият вариант за увеличение на пенсиите. Още повече, че то ще остави без увеличение около 40% от пенсионерите, които получават минимална пенсия или близка до нея. Освен това мярката ще глътне огромен бюджетен ресурс – между 1.5 млрд. лв. и 2 млрд. лв.

Според Гълъб Донев много по-евтин и справедлив вариант е да се повиши коефициентът за стаж в пенсионната формула от сегашната стойност 1.2 на 1.35, което ще увеличи пенсиите с около 12.5%. През 2015 г. пенсионната реформа на Ивайло Калфин предвиди въпросният коефициент да се вдига постепенно до 1.5, но впоследствие покачването бе замразено.

„В последните години с политически решения се наруши балансът в пенсионната система, а винаги, когато в нея има политически вмешателства, се получават изкривявания. Системата не е сбъркана, но когато има неправилни решения за определяне размерите в зоната на ниските пенсии, се получават дисбаланси“, коментира неотдавна Гълъб Донев.

Еспертът по социална политика Иван Нейков също предупреди да няма очаквания, че при преизчисляването ще се вдигнат всички пенсии. Той подчерта, че в този вариант увеличение ще получат главно хората със стари пенсии.

Досега нито една от политическите сили в новия парламент не се е обявила против увеличаването на пенсиите, а служебният финансов министър Асен Василев твърди, че има пари за мярката от 1 октомври, тъй като очаква до края на годината НАП да отчете преизпълнение на приходите с между 1 и 1.5 млрд. лв. Самият той щял да внесе актуализация на бюджета със завишаване на разходите в такъв размер. Допълнителните средства щели да бъдат насочени за пенсии, здравеопазване и подкрепа на фирмите и домакинствата при евентуално ново неблагоприятно развитие на пандемията от Covid-19.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

219 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Времето днес: Идва вятър и по-хладен въздух…

vesito

Фич повиши кредитния рейтинг на облигационните емисии на БЕХ ЕАД

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.