Депозитите в банките надминаха 100 млрд. лв.

Депозитите на граждани и фирми в банките за първи път надминаха прага от 100 млрд. лв. За година влоговете в банките са нараснали с 10,56 млрд. лв. и в края на септември достигат 100,3 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Само през септември спестяванията на хората и фирмите в банките са се увеличили с 841 млн. лв. Оказва се, че дори при наличието на отрицателни лихви за големи суми по сметките в редица банки спестяванията продължават да нарастват.

При кредитите най-бързо се увеличават отпуснатите суми за покупка на къщи и апартаменти. Общият размер на жилищните кредити за домакинствата нараства с рекордните с 16,2% за година и към края на септември достига 13,5 млрд. лв. Сред причините за това са ниските лихви, както и нарастващото желание на хората да живеят в по-просторни жилища.

Потребителските заеми за домакинствата са се увеличили с 9,9% за година до близо 13 млрд. лв. Хората взимат повече кредити от бизнеса. За година отпуснатите на домакинствата заеми са се увеличили с 3 млрд. лв. (+11,8%), а отпуснатото финансиране за компаниите в страната е нараснало с 1,4 млрд. лв. (+4,1%).

Свързани новини

Дpacтичeн pъcт нa изнoca нa въглищa зa Eвpoпa пpeз пpиcтaнищeтo Pичapдc Бeй в ЮAP

Regiona

Мерките на ООН за по-малко въглеродни емисии от шипинг компаниите са силно критикувани

Regiona

Какво интересуваше българина през 2022

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.