Денков: Кандидатурата на Герджиков ще доведе до проблеми

Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ, коментира образователният министър проф. Николай Денков пред БНТ.

Той обясни, че има две основни неща, които го притесняват в тази кандидатура.

“Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование“.

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Денков съобщи, че има 515 паралелки, които са в дистанционно обучение в страната, както и 24 групи в детските градини.

Сега най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана и е доста пъстра картината в България. От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти са се увеличили карантинираните ученици – или имахме това нарастване, което очаквахме, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по БНТ.

Той отбеляза, че новината от петък е, че Габрово влезе в тъмночервената зона и там училищата ще излязат в ротационен принцип на обучение.

В Габрово в клас остават да учат през тази седмица учениците от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и 12-и клас. През тази седмица в Габрово пети, шести, девети, десети и 11-и клас ще са в дистанционно обучение, а през следващата седмица ще са обратно в училище. Наложи се да приложим този по-тежък вариант заради по-голямата заболеваемост в Габрово, обясни министър Денков и уточни, че тези мерки там са за тази и за следващата седмица.

Той заяви, че го притеснява нивото на ваксинираните учители, защото от началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители.

„През ваканцията, през август, те нараснаха с около 10 процента, а сега имаме едно задържане, което не е добре“, коментира образователният министър.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Пожар в сградата на бившето кино „Възраждане“

Regiona

Удължават ограниченията в Гърция до 7 януари

vesito

/Видео/ Румен Радев с изказване след среща с министър-председателя и с председателя на Националния оперативен щаб

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.