Деница Сачева: Не сме изчерпали възможностите на първия мандат

„Не сме изчерпали възможностите на първия мандат“. Това каза пред Нова телевизия депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева. Тя подчерта, че все още се обсъждат различни варианти и възможности.

Според нея обаче говоренето от страна на партиите за бюджета на държавата показва, че всички те се готвят за нови избори.

„Колкото по-бързо започнем да говорим за политики, толкова по-бързо ще могат и да се очертаят различните възможности за правителство“, смята народният представител от ГЕРБ-СДС.

Сачева очерта и в кои аспекти имат различия с „Продължаваме Промяната“. По думите й това са публичните финанси и начинът, по който се управляват обществените пари.

„Имаме много неща, по които бихме могли да седнем и да говорим, но най-вече нашият основен въпрос беше как ще се изпълнят всички тези обещания и всички тези предложения при запазване на 3% бюджетен дефицит, което е и една от тези 16 точки“, каза още бившият социален министър.

Според Деница Сачева е очевидно, че могат да се водят разумни разговори по темата за бюджета, но те са изключително трудни.

Росен Желязков: ГЕРБ ще работи за съставяне на редовно правителство, дори да не участва в него

По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент, заяви междувременно пред БНР Росен Желязков, зам.- председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ.

„Положението е по-оптимистично, отколкото беше преди двайсетина дни. При тази подредба, в която няма ясно изразено мнозинство, наративът е важен. Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Без такова, този парламент ще функционира до края на тази година. В най-тежкия момент държавата ще остане без орган, който може да приема съществените закони за развитието на страната“, каза Желязков.

ГЕРБ ще предложи правителство, но държи да има ясна политическа подкрепа.

„Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори“, каза Желязков.

По думите му президентът успокоява, а не бави процедурите.

„Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме никога. Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси при управлението на страната, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“, допълни Желязков.

Третият мандат би предопределил посоката на политическите разговори, смята той.

„Ние бихме дали подкрепа при няколко условия. Държим на устойчивост на социалните политики и преминаване през трудния период, както и да има ясно фокусирана подкрепа за уязвимите групи, а не под общ показател. Разходите трябва да се управляват разумно. Важна е посоката и усилията за влизане в еврозоната и Шенген. Не просто като постигане на конкретна дата, а за облекчаване на лихвения натиск, който предстои. Трябва да има разумно управление на бюджетното салдо. От това зависи нашата подкрепа“, добави Желязков.

По думите му ГЕРБ разчита на прогнозите на Министерството на финансите и БНБ, а ПП говорят за оптимистични сценарии, които се наричат произволно боравене с числа.

„За 2023 година прогнозите са за ръст с едва 1%, дължащ се на световните процеси. Тази тенденцията очертава и консервативния вариант. Но това не обрича третия мандат“, каза той.

Според Желязков ще е „грехота“ да се прекрати работата това НС. Един служебен кабинет не може да внася предложения за дългосрочни политики, обясни зам-председателят на парламента.

„Няма как парламентът да направи един предизборен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кого ще се изпълнява и как ще се финансира. Това крие риск държавата да се окаже в неплатежоспособно състояние“, каза още Желязков.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Райчев: Нинова би могла да вкара БСП в подкрепено от ГЕРБ правителство

Regiona

Кметът на Банско домакинства среща на министъра на туризма с бизнеса

vesito

Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.