Две възможни коалиции

След вота на 14 ноември 47-то Народно събрание отново е в патова ситуация, точно както се случи с 45-тото и 46-тото Народни събрания след изборите на 4 април и на 11 юли. Основната причина за това са опитите за „изчегъртване“ на ГЕРБ и за изолация на ДПС. Видя се, че тези благородни идеи не могат да се реализират. Сега народните представители се канят да изритат за трети пореден път един и същи камък. Ама яко да го изритат.

След което ще го изритат за четвърти път някъде около март-април 2022 г. Българският език е богат на ругателства, но този път те няма да са достатъчни. Тук трябва да се напомни, че глупостта българска няма долна граница, няма горна граница, няма лява граница, няма дясна граница, няма задна граница и няма предна граница. Живеем затворени в един куб на глупостта, от който изход няма. Нещо, което се потвърди и от ковид катастрофата.

Има обаче две потенциални тройни коалиции в това Народно събрание, които биха били възможни навсякъде в Европа, но не и тук. Тези коалиции са логични, събират между 140 и 145 гласа и предвид на обстановката, са даже и наложителни. Те обаче са невъзможни поради глупавия куб, в който сме набутани.

Да започнем с първата коалиция. Тя отдавна се спряга от анализаторите и е ГЕРБ + БСП + ДПС. Ама били партии от статуквото. И какво, нима статуквото винаги е лошо? И нима борците със статуквото винаги са добри? Навремето борци със статуквото бяха руските болшевики, италианските фашисти и германските нацисти. Тези борци със статуквото бяха ли добри? Според някои да, но според мен не. Изброените три партии членуват в основните политически семейства в Европейския парламент: ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП), БСП в Партията на европейските социалисти и ДПС в Алианса на либералите и демократите в Европа. Такива коалиции видяхме по различно време в Германия, Австрия, Чехия и в много други държави от Европейския съюз.

Втората логична (но не у нас) коалиция е ГЕРБ + ПП + ДБ. Тя беше спомената от началника на ГЕРБ, но това не предизвика особена реакция. Нещото ПП още не е партия, но когато стане, е логично да се присъедини към ЕНП. Така тази тройна коалиция ще бъде съставена от партии, членки на ЕНП. Това ако не е логична коалиция, не знам кое е.

Разбира се, която и коалиция да се реализира, включително и горните две, тя трябва незабавно да започне да решава разни неотложни задачи. При едно задължително допълнително изискване: да краде по-малко. Щото управление, което да не краде, няма. И у нас няма, а и в чужбина. Това с краденето го разправям открай време и в началото говорители и редактори много се шашкаха. Сега вече не се шашкат толкова и всички са съгласни, че трябва да се краде умерено. Защото да продължава да се краде в такива чудовищни размери в една вече ошушкана и замираща държава, е мародерство. А за мародерство даже в мирно време разстрелват.

Защо горните две логични тройни коалиции няма да се случат у нас? Много просто, няма да се случат именно, защото са логични. Според един бивш депутат от БСП и професор по социология, 80% от българите имат проблем с логиката. Това е меко казано. А ако напиша как е твърдо казано, редакторът така или иначе ще го изтрие. Всеки обаче може да се досети. Българския език е богат, има подходящи думи за всичко.

Източник:Труд

Свързани новини

Конфликт между първите мъже на Благоевград

vesito

123 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Европа се e запътила към рецесия. Колко тежка ще е тя?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.