ДАНС: Чужди служби действат в споровете със Скопие

Чужди специални служби са активизирали действията си за маргинализиране на българските външнополитически позиции, предупреждават от ДАНС в годишния доклад за работата си през миналата година.

От контраразузнаването не посочват кои са конкретните чужди служби, но от дадената информация може да се предполага, че работата им е насочена към споровете между България и Северна Македония.

Традиционно в публичните си доклади българските разузнаване и контраразузнаване не посочат конкретни държави и отделни казуси, като анализите им се доближават до медийни публикации.

„През 2020 г. се активизират действията на някои чужди специални служби като част от комплексни усилия за маргинализиране на български позиции в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни“, се посочва в доклада на ДАНС.

От там посочват, че продължава активността за подпомагане асимилационната политика спрямо български общности зад граница в съответствие с чужди национални доктрини.

От „Държавна агенция за разузнаване“ (ДАР) също отчитат, че продължава „активната дейност по отношение на нашата страна на разузнавателни служби на чужди държави с различни от българските и от тези на НАТО и ЕС интереси“, от което не може да се извадят кой знае какви изводи.

„Дипломация на маските“

От ДАНС припомнят, че пандемията „изостря глобалната политическа и икономическа конкуренция на фона на продължаваща нестабилност в редица близки до Република България райони и опити на различни фактори за запазване и разширяване на сферите си на доминация и влияние чрез използване на различни инструменти, в т.ч. на хибридни операции“.

Хибридните операции са основно в арсенала на руските служби, но ДАНС не посочва конкретно Москва.

ДАНС отчита още, че в създалата се обстановка значително по-активно са прилагани и инструментите на т.нар. мека сила, която включва и подходи, придобили популярност като „дипломация на маските“ с геополитически компонент.

Този процес е особено активен в Западните Балкани и през 2021 година, където Русия и Китай се оказаха основни доставчици на ваксини на фона на затрудненията на Европейския съюз да организира ваксинацията.

Намеса във вътрешните работи

„През 2020 г. продължават констатациите от съюзници и партньори на ЕС и НАТО за чужда намеса във вътрешните им работи, посегателства срещу пребиваващи на тяхна територия представители на опозицията от трети страни, дезинформация, опити за придобиване на лични данни, чувствителна и класифицирана информация, кибератаки, използване на уязвимости или създаване на такива за достъп до ключови информационни системи, увреждане на критична инфраструктура и други“, посочват от ДАНС.

Контраразузнаването припомня и случаите на отзовани руски дипломати по обвинение в шпионаж.

През 2020 г. по инициатива на ДАНС и с цел защита на националната сигурност в масива с нежелани на територията на България чужденци (чл. 21а, ал. 1 от ЗЧРБ) са включени 11 чужди граждани, свързани с дейността на чужди специални служби.

Българин воювал в Сирия

През 2020 г. не е получавана информация за подготовка на терористични действия на територията на страната, за директно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия.

През юли 2020 година обаче е задържан български гражданин, който е пътувал до Сирия за участие във въоръжени действия на страната на терористични структури.

През 2020 г. поради съпричастност към терористична дейност са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване“, „експулсиране“, „забрана за влизане в Република България“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на ЕС“ на 8 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 13 лица.

Нараства пропагандата в интернет

През миналата година е засечено нарастване на пропагандата в интернет на последователи на крайнодясната идеология. Те търсят поле за изява на база на патриотизма, стремежа към съхранение на националната и културната идентичност и на християнските ценности.

Запазват се призивите за „превъзходство на бялата раса“, срещу мултикултурализма, феминизма, лицата с нетрадиционна сексуална ориентация, „ционисткото лоби“, комунизма и др. Основен риск е радикализирането на младежи под влияние на чужда пропаганда в интернет, в затворени групи и криптирани приложения.

Привържениците на крайнолеви идеологии пък се фокусират върху необходимостта от промяна на обществено-политическия строй, както и срещу политики на НАТО, ЕС и САЩ.

В контекста на пандемията от коронавирус като потенциален риск може да бъде оценена възможността за предприемане на по-крайни действия от отделни лица срещу предприеманите от властите мерки в опит за привличане на внимание към идеологията им.

През 2020 г. от страна на ДАНС са извършени действия за пресичане на множество схеми за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства. По предварителна оценка чрез осъществяваната престъпна дейност са нанесени щети на държавния бюджет за над 510 млн. лв., а предвид дългосрочния ѝ характер, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям, твърдят от ДАНС.

Тези цифри обаче са трудни са проверяване.

Проблеми в здравеопазване

Контраразузнаването е засякло и добре известните проблеми в здравеопазването.

Наблюдава се изостряне на уязвимости в институционален, организационен, нормативен, кадрови и материално-технически план, които наложиха търсене на решения в бърз порядък.

Задълбочава се кадрови дефицит в почти всички сектори на здравната система; непропорционално териториално разпределение на общопрактикуващи лекари и специалисти; дефицити в материалното обезпечаване на лечебни заведения; прилагане на схеми за нерегламентирано усвояване на средства от Националната здравноосигурителна каса; прилагане на схеми за получаване на неследващи се пенсии и обезщетения за нетрудоспособност; затруднено предоставяне на спешни медицински услуги и др.

„В контекста на пандемията особен риск представлява възможният ограничен достъп до ефективни лекарства и разработвани ваксини, и използването им в геополитически аспект. Могат да се очакват измами при предлагането на медикаменти за лечение и ваксини срещу Covid-19“, посочват от ДАНС.

Пандемията и последвалите противоепидемични мерки оказват негативно влияние върху финансовото и техническото състояние на ключови енергийни дружества поради пониженото потребление на електроенергия; ограниченията за чуждестранен експертен обмен; неизпълнението в пълен обем на инвестиционните и ремонтните дейности и др.

Запазва се и социалното напрежение сред заетите във въгледобивния сектор основно поради изискванията на европейските регулации за минимизиране употребата на изкопаеми горива в средносрочен план и предизвикателствата, свързани с бъдещето развитие на въгледобивните региони.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Вижте кои са 9-те най-бедни страни в Европа и къде е България

vyara

Масово лъжат на КПП-тата

desi

Мутафчийски: Разхлабването на мерките ще усложни обстановката

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.