Дават 3 млн. лв за костенурките в Дефилето

Преградните съоръжения, възпрепятстващи костенурките да не попаднат под колелата на МПС-та, преминаващи по главен път Е-79 в Кресненското дефиле, не можаха да изкарат и три години, вече са изпочупени и компрометирани.

Пътната агенция обяви нов търг, този път за близо 3 милиона лева.

Преградните съоръжения, нещо като „Берлинска стена”, бяха поставени край пътя от пътноподдържащата фирма преди три години, но още на първата се изпочупиха, а сега почти няма здрава преграда, изпочупени най-вече от падащи от ската камъни и от  ПТП-та,пише БГНЕС.

Оградите бяха изградени от ондулин-битумизиран покривен материал, който бе закрепен край пътя посредством дървени и метални колове във вид на 30-сантиметрова ограда. Същото препятствие срещу костенурки бе поставено и под мантинелите, но навсякъде преградите зеят. Така бяха похарчени почти безсмислено едни пари, за един съмнителен проект, сега ще се харчат нови, дано резултатът не бъде същият.

Преди 10-ина дни АПИ обяви нов търг за преградни съоръжения, за да може да започне да строи ЛОТ 3.2. на АМ Струма, т.е, съобразила се е с екоизискванията. Ето какво възнамерява да прави пътната агенция в Кресненското дефиле:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открита процедура за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и изпълнение на мерки за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по ОВОС от 2017 г. В близо 16-километров участък от път I-1 Крупник – Кресна между 380-ти и 396-ти километър – част от дясното платно на АМ „Струма“, лот 3.2, е предвидено изграждане и модифициране на оградни и дефрегментационнни съоръжения за защита на животните и птиците в района. Мерките ще бъдат изпълнени без спиране на трафика и целта е опазване на биологичното разнообразие в района и повишаване на пътната безопасност.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лв. без ДДС или 2 928 936 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 300 дни. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч на 23 април т. г.

Предвидените мерки включват модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1,20 м, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 м.

Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната безопасност”, заключава АПИ.

А пък аз си мисля, че тези прегради и мрежи ще са толкова сигурни, нещо като „Джурасик парк” в дефилето, които ще пазят преминаващия пътнико-поток от хищни птици от рода на птеродактилите.

Свързани новини

Гърция затегна пропускателния режим през ГКПП – Кулата, извършват задължителни ПСР тестове на всички влизащи в страната  без изключение

vesito

Противно на очакванията, Украйна удържа половината от Северодонецк

Regiona

Деца и възрастни в Гърмен, Белица, Гоце Делчев обединени в помощ на млада жена от с. Брезница, събират до последно 16 000 евро за операцията й в четвъртък

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.