Гърция удължава забраната за влизане в страната до 22 февруари

Гръцкото правителство удължи решението за затваряне на сухопътните граници със Северна Македония, Албания и Турция, както и забраната за влизане на граждани на трети страни в Гърция, за още две седмици, до 22 февруари 2021 г.

Новото решение за „въвеждане на мерки за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, и за забрана на влизането в страната на граждани на трети страни, различни от държави от ЕС и Шенген“, вече е публикувано в официалния вестник на Гърция и влезе в сила тази сутрин.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временното ограничаване на всички сухопътни (автомобилни и железопътни) връзки към и от Гърция, както и забрана за влизане на лица на гръцка територия, освен ако те отговарят на специфични предпоставки. За туристите и чуждестранните граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, т.е. през граничния пункт Промахон (Кулата) и само с отрицателен молекулярен тест за Covid-19, направен 72 часа преди пристигането, но и с отрицателен резултат от тест, направен на входа на Гърция.

През останалите отворени гранични пунктове влизането в Гърция е разрешено само за определени категории, а също и с потвърждение на предишен отрицателен PCR тест и отрицателен резултат от бърз тест на граничния пункт, направен от гръцките власти. Тези гранични пунктове са отворени от 7:00 до 23:00 часа.

Забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица с разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, за влизане на лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини за които имат необходимите документи, за камиони, както и за транзитно преминаване на линейки, които влизат в Гърция от Косово през Северна Македония, за да хоспитализират пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и EULEX в Косово.

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени седем гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не важи задължителното потвърждение за отрицателен PCR тест.

Изключения от забраната за влизане, както и преди, са граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство и жители на Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства, Русия и Израел. Изключение правят и определени категории граждани, като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенген, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, като сезонни земеделски работници.

За всички, които имат право да влязат в Гърция, в допълнение към отрицателния PCR тест е необходимо да са попълнили специалния формуляр PLF (Пътнически формуляр за локация), а седемдневна домашна карантина е задължителна.

Гръцката администрация за гражданска авиация (CAA) съобщи, че удължава въздушните ограничения за пътуване за вътрешни и международни полети съответно до 15 февруари и до 22 февруари. Ограниченията за пътуване се отнасят до задължителни PCR тестове и карантина, формуляр PLF, държави извън ЕС, с някои изключения, както и конкретни инструкции за някои страни като Великобритания и Русия.

Всички пътници, влизащи в Гърция от всяка чужда държава, включително държавите-членки на ЕС, подлежат на задължителни предпазни ограничения у дома или на мястото на временно пребиваване, посочено във формуляра PLF, за седем (7) дни , освен ако не останат в Гърция за по-кратък период, като в този случай временното ограничение е валидно за този период, т.е. до заминаването им.

В допълнение, чуждестранните пътници ще бъдат подложени на проверка при пристигане. В случай, че теста е положителен, ще се прилага карантина за 14 дни. /БГНЕС

Свързани новини

Набират се дарения за украински бежанци с увреждания и хронични заболявания

Regiona

ЕС забави инфлацията и се върна на ниво oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa

Regiona

Проф. Емил Христов: Заради сбъркана регулация от България се изнасят лекарства за над 300 млн. евро годишно

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.