Гърция въвежда тест при домашни условия

Гражданите ще имат достъп до безплатни тестове чрез аптечната мрежа от началото на м. април, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис.

По време на редовната пресконференция вчера, заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардаляс заяви, че към средата на следващата седмица комисията от епидемиолози ще обсъди възможността за отваряне на търговията на дребно и училищата, както и пътуванията от една община в друга.

Важно средство за възобновяване на дейността ще бъде възможността гражданите сами вкъщи да си правят тестове за коронавирус, т.нар. „self testing“. В случай на положителен резултат лицето ще трябва да се регистрира в специална платформа и да си направи допълнителен тест за проверка. Очаква се през следващия период да има подробни протоколи за начина на употреба.

Правителството ще приеме закон за задължителни „self testing“ веднъж седмично за просветните работници и учениците, за да отворят училищата безпроблемно. За останалите граждани тестовете за домашно ползване няма да бъдат задължителни.

Новите тестове в комбинация с процеса на ваксинация ще улеснят отварянето на държавата, смята правителството.

С цел постепенно възобновяване на икономическата активност в Гърция работещите в морското дело, търговията на дребно, големите компании, туризма, хотелиерството и съдебната власт ще трябва да правят бързи тестове веднъж седмично.

Припомняме, че Гърция е в карантина от 7 ноември и в страната е в сила полицейски час. Действащите в Гърция ограничения – карантина, полицейски час и останалите мерки за червена и тъмночервена зона, са удължени с още една седмица, т.е. до 5 април.

Източник: Труд

Свързани новини

Магистрала „Струма“ през Кресна пак се отлага

vesito

Подаването на документи за прием в детските градини в Благоевград започва на 16 март

vesito

15 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.