Гърция въвежда ваксинационен сертификат

Гръцкият премиер обяви началото на издаването на цифрови сертификати за ваксинация в страната, съобщи ТАСС.

Кириакос Мицотакис припомни, че вече е повдигнал въпроса за единен европейски стандартен ваксинационен сертификат в ЕС. Гръцките граждани, които са били ваксинирани срещу коронавируса, могат да получат цифрово удостоверение от утре, съобщи Мицотакис.

„От утре започва издаването на дигитален сертификат за ваксинация”, каза Мицотакис. “Това е поредната гръцка иновация. Всеки може да използва този сертификат, както желае. Това е предпазна мярка, защото само по този начин законната ваксинация може да бъде потвърдена”.

Гръцкият премиер припомни, че вече е повдигнал въпроса за унифициран сертификат за ваксинация в Европейския съюз. “Досега приемът [на тази идея] е топъл. Искам да подчертая, че това не е някакво ограничение, а напротив, ще ни помогне да се отървем от ограниченията, които COVID-19 налага в момента върху движението на европейските граждани. Това е особено важно за нашия туризъм и перспективите за нашата икономика, особено в навечерието на летния сезон. Международната асоциация за въздушен транспорт се съгласи с това предложение, тъй като разбира колко по-лесно ще стане за пътниците, ако успеем да получим един ваксинационен сертификат, общ за всички европейски държави”, каза Мицотакис. Той потвърди, че ще повдигне този въпрос на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе вдругиден в онлайн формат. “Наистина се надявам, че ще успеем да разработим такава единна система за ваксинационно сертифициране”, заяви Мицотакис./БГНЕС

Свързани новини

Още една жертва на заразата в страната, 66 са новите случаи

vesito

Кирил Добрев е дал положителна проба за коронавирус

bilyana

2689 са новите случаи на коронавирус в страната, в област Благоевград са 123

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.