Губернаторът Сарандев вкара в съда решението на ОбС за такса смет на благоевградчани

Областният управител на Пиринско Валери Сарандев е обжалвал пред Административен съд решението на Общински съвет – Благоевград от 17 декември за промяна на такса смет и увеличение на налога за жителите на града от 1,1 на 2,9 промила. Това обезсмисли проведената извънредна сесия на местния парламент в четвъртък, на която размерът на налога бе променен на 2,1 промила по искане на кмета Илко Стоянов. Градоначалникът е получил информация за действията на губернатора служебно с вчерашната поща. Припомняме, че 20 януари бе последният ден, в който областният управител имаше право да обжалва в съда решението на ОбС за промяна на такса смет за 2022 г., взето на последната сесия за 2021 г.

Бившият областен управител Н. Шушков върна решението на местния парламент в предпоследния работен ден на миналата година и председателят на ОбС Р. Тасков свика извънредна сесия на 12 януари по темата. Тогава обаче в пленарна зала се явиха само 9 съветници и заседанието бе провалено поради липса на кворум. Последваха разговори между новия областен управител и кмета на Благоевград и свикване на ново извънредно заседание на ОбС, на което решението бе променено, тъй като по закон не може да бъде отменено. Въпреки това губернаторът е обжалвал първото решение, с което съветниците вдигнаха такса смет за жителите на Благоевград на 2,9 промила и намалиха налога за селата, за бизнеса, за вилните зони и за мансардите и ателиетата.

Съдът ще се произнесе по законността на взетото от ОбС решение и дали са спазени задължителните процедури, което означава, че размерът на такса смет за благоевградчани е в ръцете на магистратите. До решението им нов размер на таксата не може да влезе в сила.

Източник: вестник Струма

Свързани новини

Само 16 новозаразени в страната, няма в Благоевград

vesito

Жена загина след падане от блок

vesito

Пристигна заповедта за назначаване на новия зам.- областен управител на Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.