Гръцки съд потвърди присъдите на български трафиканти на бебета

Делото с незаконните осиновявания на български бебета в Гърция, което шокираха гръцкото общество през 2014 г., беше възобновено вчера в Апелативния съд на град Лариса.

Главният обвиняем по делото, български гражданин на име Алекос или Али, за който се твърди, че живее във Волос и според информация е замесен в 100 незаконни осиновявания, отсъства от заседанието.

Жалбата на осъдена 53-годишна гъркиня, която е жената влязла в контакт с група българи, за да осинови незаконно бебе, вчера беше разгледана на втора инстанция. Тя бе осъдена на 5 години и 10 месеца лишаване от свобода, с възможност за откупуване на присъдата, докато на първа инстанция получи девет години лишаване от свобода, с отложено действие на обжалването.

Незаконния канал за осиновяване на български новородени бе разбит от полицията в град Трикала през септември 2014 г. Тогава бяха арестувани четирима гърци между които осиновителите, нотариус и адвокат и трима български граждани, 29-годишна биологична майка на бебето и още двама мъже на 45 и 33 години.

На първа инстанция 49-годишният гръцки осиновител бе оправдан, а нотариусът и адвокатът на Трикала признати за виновни за престъпления относно незаконно осиновяване, както и участие в престъпна организация. 45-годишният Алекос или Али, за когото се твърди, че е посредник на трафика, беше осъден на първа инстанция на 12 години затвор, а 33-годишният българин, представен като биологичен баща на бебето на 3,5 години затвор.

Али беше единственият вкаран в затвора, но вчера и тримата осъдени отсъстваха на обжалването и така жалбите им бяха отхвърлени и останаха същите присъди.

По време на полицейското разследване в Трикала се изяснява, че Али не е непознат на властите. Той е съден за посредничество при незаконно осиновяване и срещу него се води друго дело. От четири бюлетини на Интерпол България става ясно, че е бил централно лице в предварителното разследване по подобни случаи на Окръжна прокуратура в Плевен.

Припомняме, че Гръцката полиция разби мрежа за продажба на бебета, след като българка, предложи на полицаи под прикритие да им продаде бебето си. Полицията в Трикала е следила българката повече от месец. По време на полицейската операция в офисите на нотариуса и адвоката тогава, бяха намерени документи за 11 осиновявания и 9 неприключени дела от същия характер.

Източник: Труд

Свързани новини

Тежка катастрофа! Микробус се заби в каруца на пътя Лебница-Рибник!

vesito

Шофьорка помете 4 жени на тротоар, едната е загинала

vesito

ЕК разхлабва финансовите правила за нов общ за заем – този път за Украйна

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.