Гроздовата реколта неочаквано добра в Пиринско, добивите средно тон от декар лозе

Реколтата от грозде тази година е добра, добивите са средно от 900 кг. до тон от декар за сорта „широка мелнишка лоза“, а изкупните цени като миналогодишните.

В долното течение на р. Струма в Санданско-петричкия регион обират последните гроздове. Традиционно първите дни на октомври са определените дни за гроздобер, но студовете от последните дни ускориха процеса. Необрани лозя в района вече почти няма.

„Реколтата е много добра, очаквам тон от декар, захарността я мерих преди 10-на дни, беше 22 процента, с това слънчево време в последните дни сигурно се е покачила“, обяснява Антон Сарафов, който бере лозето си край с. Ново Кономлади.

Според него реколтата се е запазила добра, защото лятото бе сухо, а липсата на дъждове през юни опази лозята от маната и пепелницата. Антон отглежда два декара от сорта „Широка мелнишка“, тази година въпреки липсата на валежи, е пръскал лозето си три пъти.

„Изкупните цени са като почти като миналогодишните: 60-70 ст. за „широката мелнишка“, на „мерло“-то от 90 стотинки до левче, „каберне“-то е 1 лев, а на белите сортове от лев до лев и десет на килограм, обяснява Костадин Попов от с. Капатово.

Той отглежда 10 дка лозя, и той смята, че въпреки сухата година реколтата е добра, добивът му е средно 900 кг. от декар, предпочита повечето от добитото да го продава. А цените, които съобщава, уточнява, че са на производител на място, а не на прекупвачи.

„Пролетта бе дъждовна, който успя след обработка да запази влагата, се радва на добра реколта, пръсканията са с едно по-малко от м.г.“.

Попов има преса, купилите от него грозде го мелят, така се отделят чепките, а сока тече направо в бидоните. Според него купувачи на продукцията му има./БГНЕС

Свързани новини

84 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Община Банско стартира обработки срещу кърлежи и бълхи

vesito

„Рено“ блъсна пешеходец в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.