Гроздан Караджов: Зелената сделка ще създаде нови работни места

Предизвикателството пред нас сега е да достигнем до хората с ясното съобщение, че Зелената сделка е важна за тях и за това каква планета ще оставим на следващото поколение. И това по никакъв начин не е в противоречие с възможностите им за работа. В резултат от нея ще се появят нови и повече работни места. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов по време на днешния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“.

Във форума участваха президентът на България Румен Радев, европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер и изпълнителният директор на ОББ, член на кънтри екипа на KBC Груп в Българи и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на KBC Груп в България Теодор Маринов.

Вицепремиерът посочи, че България е с най-въглеродната и ресурсоемка икономика в целия Европейски съюз. Това означава висока енергийна неефективност на производствените процеси. Същото се отнася за енергийната ефективност на сградния фонд. На този фон трябва да бъдат проведени предстоящите тежки реформи в контекста на Зелената сделка.

Ключов приоритет за нас е да осигурим пълна подкрепа за българските региони и общини за справяне със социално-икономическите последици и прехода към климатична неутралност, каза Караджов. Мерките и инвестициите, които ще подкрепим по пътя към декарбонизация на българската икономика, трябва да
гарантират сигурност на хората, най-вече на тези, които живеят в 3-те въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, допълни той. Вицепремиерът обясни, че за тази цел ще бъде инвестиран сериозен ресурс. През периода до 2027 г. той възлиза на 6,6 млрд. лв. (от ЕС и националния принос) по Програмата за развитие на регионите.

Средствата трябва да постигнат няколко цели, всяка от които с особена важност: намаляване на дисбалансите в развитието на общините, промяна в негативните демографски тенденции, икономически растеж и условия за по-качествен живот на хората по тези места. Фокусът на инвестициите е поставен върху спецификата на отделните територии, техните нужди и потенциал за развитие, отбеляза вицепремиерът.

Ние сме свикнали с икономическия просперитет, със социалното равенство, добрата инфраструктура, но днес за нашите деца вече има други приоритети – здравето на нашата планета. От дъщерите си научавам много повече възможности да спасим планетата, отколкото тези високопарни лозунги и сложни програми, които плашат хората, че ще загубят работата си, обясни той.

Страховете, че Зелената сделка ще отнеме работните места, че животът ще поскъпне, са предизвикателствата на Зелената сделка – да информираме, да образоваме, да достигнем до хората с ясното съобщение, че Зелената сделка е важна за тях и каква планета ще оставим на следващото поколение. В резултат на Зелената сделка всъщност ще се появяват много работни места, добави Караджов.

„В България сме реализирали сме много стратегически инфраструктурни проекти, които преобразиха цели региони. Икономическа зона „Тракия“ – 80% от цялото производство е структурирано около АМ „Тракия“, което обаче задълбочи разделението между Южна и Северна България, която остана без своя АМ. Кохезионната политика е мощен инструмент, но ни липсва връзка със съседните страни“, обясни министърът.

По думите му еврокомисарят по кохезионна политика Елиза Ферейра е видяла липсващите магистрали, тунели и бърза транспорта връзка между Севера и Юга.

Караджов обяви, че мечтае за магистрала от София през тунел под „Петрохан“ до Видин, а Ферейра му казала да сяда и да пише „proposal“.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Гърция удължи влизането с PCR тест, PLF формуляр и QR код до края на септември

vesito

Китай и тихоокеански страни не постигнаха съгласие за нов регионален пакт

Regiona

Паника! Жена от Пловдив е със съмнение за коронавирус

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.