ГРАЖДАНИ ПИТАТ! Коритото на р. Благоевградска Бистрица при баражите е като джунгла – обрасло е с дървета и храсти, кога ще бъде почистено?

Коритото на река Благоевградска Бистрица при баражите е обрасло с дървета и храсти и е заприличало на джунгла. За това сигнализираха читатели на „Струма“ и попитаха дали и кога ще бъдат предприети мерки за почистването на речното корито. Заради летните горещини реката бе почти пресъхнала, но през есента при по-продължителни дъждове и особено при високи води риск от преливане съществува, който трябва да бъде минимизиран навреме. Доброто екологично състояние на речната зона е предпоставка за формирането на сериозно хидравлично съпротивление при преминаване на високи води, категорични са експертите.

По този повод потърсихме за коментар еколозите на община Благоевград, в която наскоро бе създадена специална дирекция „Екология и чиста среда“, оглавявана от инж. Диана Стефанова.

„Еколозите са запознати с проблема, предстои сключване на договор с фирма изпълнител за почистване на речното корито“, заяви пиарът на общината Добряна Христова.

„Ако ни бъде възложено от общината почистване на речното корито, ще го изпълним“, заяви управителят на общинското дружество „Биострой” Васил Бачев, който също е запознат с проблема.

Поддържането на достатъчна хидравлична проводимост на речните легла е регламентирано в Закона за водите като важна част от постоянната защита от вредното въздействие на водите. Дейностите по поддържане проводимостта на речните легла включват премахване на израсналите във водното течение дървета, дънери, храсти и всички паднали или с опасност да паднат дървета; опазване на бреговете на реките от ерозия; укрепване на бреговете и защита на крайбрежната растителност; почистване на речните легла от наносни отложения за осигуряване нормалната им проводимост. Това влиза изцяло в задълженията на междуведомствените комисии, които се назначават със заповеди на кмета на общината – за оглед на речни участъци в границите на населени места, и на областния управител – за оглед на речни участъци извън границите на населени места. В тях участват представители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, Басейнова дирекция, РИОСВ, Изпълнителната агенция по горите, общината, експерти еколози, при необходимост и представители на съответното областно пътно управление или на Национална компания “Железопътна инфраструктура” и други технически лица.

Членовете на междуведомствените комисии определят видовете работи за почистване и количествата им; идентифицират и маркират дърветата за премахване; определят участъците за залесителни и други укрепителни и противоерозионни дейности по бреговете на реките; изготвят констативни протоколи и подготвят програма за планово почистване на речните участъци; приемат с протокол почистените участъци. Коя ще бъде фирмата, която ще почисти обраслото с гъста растителност корито на р. Благоевградска Бистрица, покрай която минава и Алеята на здравето за парк Бачиново, предстои да разберем.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Продължава да се увеличава броят на заразените с коронавирус в област Благоевград! За изминалите 24 часа са регистрирани 128 нови случая

bilyana

Доайенът от Спешна помощ Емилия Яновска празнува 58-ри рожден ден в работна обстановка

vesito

ВАС отряза БСП и Нинова за искането да изчегърта кмета Илко Стоянов

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.