Градинките са буренясали! Пръскат ли срещу насекоми в Благоевград? Благоевградчани сигнализират за страшна поразия в квартални градинки

Кога и как е било извършено третирането на кварталните градинки срещу кърлежи, след като повечето от тях са буренясали и не са окосени? Това попитаха читатели на „Струма“, които са гневни, че децата им не могат да играят спокойно заради кърлежите в парковете и градинките. По график масовото третиране на тревните площи в община Благоевград срещу кърлежи  трябваше да приключи до края на април. Това бе обявено на сайта на общината, като съобщението бе подкрепено със снимки, че тревните площи се пръскат по график. Оказа се, че дезакаризацията на тревните площи все още не е приключила. А каква е причината попитахме управителката на фирма „Бали ко“ ЕООД Илияна Балева, която извършва третирането на тревните площи.

„Трябваше да приключим утре, но се появиха нови обекти като този в кв. „Вароша“. Еколозите в общината ни подават обектите за пръскане, което става с възлагателни предписания. Правилата на играта ги определя общината, която заедно с РЗИ има контролна функция”, заяви Илияна Балева. На репортерски въпрос дали е пръскано в градинките в кв. „Запад“, които не са окосени, Балева заяви, че това е било направено миналия месец.

„Тогава нямаше трева. Сега е избуяла от дъжда и високите температури. Но ние държим връзка с фирма „Биострой“, които ни информират къде са окосените площи”, добави Балева.

Екипи на „Биострой“ вчера почистваха тротоарите, а не градинки.  Сутринта ревът на резачките събуди хората в кв. „Запад“.  „Офанзивата по почистване е от няколко дни,  като първо започват с тротоарите, а след това и с окосяването на градинките”, заяви от своя страна управителят на общинската фирма „Биострой“ Васил Бачев.

„Днес на терен работиха 11 бригади, които са ангажирани с почистването на тротоарите, като работниците използват тримери. Започват сутрин от 7 ч. и приключват в 15 ч. Опитвали сме и по- ранен час – от 6 ч., но след като работници получиха по един-два буркана по главите, се отказахме. На първо място сега са главните пътни артерии, улиците, където има повече движение. Кварталните градинки са към отдел „Озеленяване“, като поетапно ще бъдат окосени.  Парк „Даме Груев“ вече е  окосен, днес бяхме в кв. „Грамада“, започнахме с алеята на Бачиново, там почистването ще става с райдър.  На Бачиново бе направено пръскане срещу кърлежи през април, тогава тревата не беше голяма“, заяви Васил Бачев.  Съгласно Наредбата от 2018 г. за условията за дезинфекция, дезинсекция, дератизация третирането срещу кърлежи се извършва след 18:00 часа в паркове, централна градска част, зелени площи в жилищните квартали, около детски площадки, дворове на детски ясли и детски градини, около училища, тревни площи в социални домове и болници, като фирмата, която извършва дезакаризацията, трябва да предупреди жителите, че 24 часа след обработката не се допуска влизането в тревните площи. Задължително се поставят предупредителни табели, в които се посочват датата и часът, в които е направено третирането на зелените площи. В Благоевград гражданите се информират от набодените с кабарчета бели листове на дърветата, че е извършено пръскане срещу кърлежи. Там е посочена дата, но час липсва.

„Може би има някъде пропуск, иначе пишем часа на пръскане”, твърди Илияна Балева. Тя опроверга съмненията, че тревните площи не се третират качествено. На въпроса ни колко пари ще получи за дезакаризацията на вредните и опасни за човека кърлежи, които пренасят заразни болести, паразитират по растенията, предизвикват и алергии в хората, тя заяви, че още не знае, тъй като възникват и нови обекти. Отделно от това се наложило непредвидено да пръскат чемширите  срещу бяла американска пеперуда…

Потърсихме справка и от общината относно стойността на поръчката, която изпълнява фирмата на Илияна Балева, но до края на работния ден такава не бе предоставена.

Факт е обаче, че миналото лято в голяма част от територията на Благоевград гъмжеше от комари и хората не можеха да разпуснат вечер спокойно в дворовете си заради рояци от хапещи насекоми.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

/Видео/ Албина Анева разби на пух и прах съглашателсвото, предвождано от кмета Румен Томов
ГЕРБ предложиха точката за предсрочното прекратяване на правомощията на председателя на ОбС  да бъде отложена и надеждите на кметската група бяха попарени

vesito

Красимир Велчев: Два пъти Борисов подаде оставка, трети път няма да има

Regiona

Инцидент край Железница! „БМВ“ се преобърна, водачът пострада

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.